21 нова црква у богослужбеној употреби у Москви ове године

12. марта 2018. - 15:07

Током 2018. године, 21 православна црква биће изграђена или освећена за богослужења у Москви у оквиру „Програма за изградњу православних цркава у Москви“, рекао је заменик Државне думе Владимир Ресин, који је руководилац црквеног грађевинског програма. Међу најзначајнијим локацијама он је поменуо цркву иконе Мајке Божје Владарке у Чертанову, цркву новомученика и исповедника Русије у Строгину, цркву Дванаест апостола у Коврину, цркву кнегиње Свете Олге у Останкину, цркву Светог Сергија Радоњешког у Тушину, цркву Андреја Рубљoва у Раменки и цркву Сретења Господњег у Жулебину.

У оквиру овог програма у Москви су саграђене 62 цркве у току прореклих 8 година, од којих само прошле године њих 24. Главни циљ програма је да се изгради довољан број цркава широм престонице тако да да увек једна буде у непосредној близини стамбених четврти. Програм активно функционише од 2011. године с планом да буде подигнуто око 200 цркава. Програм потпуно ради захваљујући донацијима грађана и организација. Задужбином, која је основана за сакупљање финансијских средстава, руководе заједно московски градоначелник Сергеј Собјанин и Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил.

Планирано је 38 цркава. 31 се тренутно граде у оквиру програма и још 31 су тренутно у фази дизајнирања, а осталих 31 су у фази припреме за изградњу. „Програм 200“, како се обично зове, тренутно захвата 231 локацију.

Извор: Orthochristian.com (превод – Инфо служба СПЦ)