Аранђеловдан у Цркви Светог Ђорђа

22. новембра 2017. - 19:19

Сабор Архистратига Божијег Михаила и свих сила бестелесних, прослављен је 21. новембра празничним Литургијским Сабрањем у Цркви Великомученика Ђорђа, под Горицом у Подгорици.

Светом Евхаристијом  началствовао је протојереј Јован Радовић док су му саслуживали – некадашњи старешина Цркве Светог Ђорђа, протојереј-ставрофор Милун Фемић, протојереј-ставрофор Милета Кљајевић и ђакон Иван Црногорчевић; молитвено је  присуствовао  протојереј-ставрофор, Велибор Џомић.

За певницом су одговарали парохијани овог Светог храма.

Након прочитаног Јеванђелског зачала,  прота Кљајевић обратио се присутнима, словом поуке:

,, Старо учење које се налази у готово свим религијама, јесте – борба између добра и зла; Свјетлости и мрака.

По Предању, око Престола Саваота Бога има безброј Анђела (то су бестелесна бића која славе Бога и извршују Вољу Његову). Један од најсвјетлијих Анђела, обузет самољубљем, охолошћу, злобом и жељом за влашћу и величином, отцијепио се од Бога и устао противу Воље Вишњега; за собом је повукао велики број Анђела – то је био Сатанаило.

Тада као што Предање тврди, Свети Архангел Михаило је са свим небеским хоровима, запјевао Славу Пресвјетој Тројици – Свет, Свет, Свет је Господ Саваот. Са овом пјесмом која се увјек пјева на Литургијама, добри Анђели са својим челником Михаилом, побједише зле Анђеле.

По учењу Цркве, велики је број Анђела, али је број Арханђела само један. Из овог броја, као првог, Црква признаје – Михаила (који је небески ратник за Славу Божију и за добро људи, а слика се у војничкој опреми са мачем или копљем под чијим ногама је у ланцима, окован, побијеђени зао дух); име Михаило на нашем језику значи, Ко је као Бог.

Други је Архангел Гаврил, који је весник Божије Воље.

Трећи је Рафаило, чије име значи, помоћ и љекарство Божије.

Урил је Огањ Божији. Он је носилац Свјетлости Божије.

Салатил је врховни молитвеник.

Следећи су Јегудил и Варахил. Варахил је благослов Божији.

Месец новембар је изабран за прославу Небеских Сила, зато што је по старом рачунању, новембар био девети мјесец а март се рачунао као први. Тиме је симболизирано учење Цркве о 9 чинова анђелских.  А осми датум овога мјесеца, узет је да би нам се наговјестио Други Долазак Христа Спаситеља на земљу са Анђелима, који ће бити у осми дан.“

Потом је прота Кљајевић, пожелео срећну и Богом благословену Крсну славу, свима данашњим свечарима.

Причестивши верни народ свештенослужитељи цркве Светог Ђорђа, приступили су благосиљању и резању славских колача свима онима који прослављају Аранђеловдан а који су тога 21.новембра у великом броју испунили црквену порту.

Потом се Старешина храма, Архијерејски намесник подгоричко-колашински, прота Џомић, обратио сабранима:

,, Нека је срећна слава – Сабор Светог Архангела Михаила – свима вама који данас славите !

А са вама који данас славите, славе данас и све небеске, бестелесне Силе и сви ми овде заједно са вама, молећи се -Живом и Истинитом Богу и Силама небеским бестелесним, Светим Архангелима, Архистратизима Михаилу и Гаврилу – да нам подари духовног и тјелесног здравља, благослова, напретка и свега онога што нам је добро и корисно, док живимо на овој земљи.

Нека Господ, молитвама Светих Архангела Михаила и Гаврила, напуни душе ваше миром, вјером, Љубављу, радошћу… Нека испуни домове ваше, исто тако миром и радошћу и сваким изобиљем, да бисте – имајући свега довољно – давали онима који немају. Нека Господ умножи свако добро у срцима вашим, домовима вашим, код гостију, кумова, сродника, пријатеља ваших – да славимо као што су нам преци славили; славећи Бога Живога који се јављао и јавља људима кроз Свете своје, кроз Архангела Михаила и Гаврила – а јавља се и данас на овој нашој служби, данашњем сабрању; А јавља се где год човјек крене само ако има те духовне очи да види то јављање Божије и тај благослов небеских Сила које све нас прате.

Да сте живи и здрави у све дане живота вашега, ви и ваше породице, ваши укућани, сродници, гости, пријатељи – и сав добри и благочестиви народ !

Да живимо у миру, здрављу, радости и весељу – радујући се једни другима, а сви заједно Богу Живоме. “

 

                                   Елза Бибић