Архиепископ атински Јероним примио британског принца Чарлса

11. маја 2018. - 20:22

У петак, 10 маја 2018. године, у згради Архиепископије атинске Његово Блаженство Архиепископ атински и цијеле Грчке Јероним Други примио је у посјету принца Велике Британије Чарса и његову супругу Камилу.

Посебно сам узбуђен што сте ме примили у Вашој резиденцији, и много сам радостан што сам се срео са Вама“, навео је принц Чарлс, да би у наставку свога обраћања Архиепископу Грчке Јерониму нагласио:

„посјетио сам Свету Гору и многе православне манастире у Румунији. Након свега тога, схватио сам традицију Православне Цркве и имам посебно поштовање према њој“.

Принц Чарлс је такође нагласио хуманитарно дјело Православне Цркве у Грчкој: „Знам, такође, да под вашим вођством хуманитарна организација „ Апостоли“ помаже многе људи у њиховим потребама. И дозволите ми да изразим своје дивљење за начин на који то спроводите и решавате проблеме тих људи, независно да ли су они Грци или долазе из других земаља. И обећао сам да ћу Вам и ја помоћи на мој начин у решавању проблема младих људи преко моје хуманитарне организације.

Овдје додајемо да је Православна Црква у Грчкој водећа у помагању не само сиромашног дијела становништва, већ и избјеглица са Блиског Истога који бјеже испред пошасти рата. Већина њих су муслимани, међутим Православна Црква их је пригрлила под своје окриље и гледа да им помогне на сваки могуђи начин.

После посјете Архиепископу принц је пешке обишао Цркве и Музеје у центру Атине.

Такође, да наведемо једну занимљивост, да се принц Чарлс у слободно вријеме, поред многих интересовања, бави и сликањем икона.

Да подсјетимо да је отац принца Чарлса, Филип, Грк, рођен на Крфу. Чарлсов прађед је био грчки краљ Ђорђе Први.

Био је ово историјски сусрет, како за принца Чарлса тако и за Православну Цркву у Грчкој.

Приредио: протојереј Никола Гачевић