Архиепископ михаловско-кошицки Георгије посјетио Саборни храм у Бару

20. септембра 2017. - 0:09

Група вјерника из Словачке, предвођена Архиепископом михаловско-кошицким Георгијем, која се ових дана налази на поклоњењу светињама Црне Горе, у уторак 19. септембра посјетила је Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару.

Његово Високопреосвештенство, свештенство и народ дочекао је протопрезвитер Слободан Зековић, архијерејски протпрезвитер барски и старјшина Саборног храма, са братством.

Након доксологије у храму, отац Слободан је пожелио добродошлицу гостима, истакавши да се Православна црква Чешких земаља и Словачке може сматрати мајком Црквом свих Словена, будући да су свети Кирило и Методије управо на тим просторима отпочели своју мисију.

Народу и домаћинима се, такође, обратио и владика Георгије, захваливши на топлом дочеку. У оквиру обиласка Саборног храма, поклоници из Словачке су обишли параклис светог кнеза Растислава Моравског, равноапостолног светитеља на чији су позив света браћа отпочела свој просветитељски рад у тадашњој Моравској, и крстионицу Часног Крста, као и цркву Светог Петра Ловћенског, недавно подигнуту у порти.

За госте је у крипти Саборног храма уприличена братска трпеза.