Дани Михољске Превлаке у Београду и Вршцу

10. октобра 2017. - 16:59

Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина приређују Дане Михољске превлаке за обнову Српске свештене царске Лавре манастира Архангела Михаила у Београду и Вршцу од 11-14. октобра 2017.

 

Свештена царска Лавра манастир светог Архангела Михаила је од прворазредног значаја за наш народ, цркву и српске земље. Место на коме је проповедао свети апостол Павле и где је успостављена Црква Божија у првом веку. Зетска епископија светога Саве прва по важности по успостављању Архиепископије у Жичи након Никејског сабора 1219. Манастирски живот се гаси 1453. године када су на славској трпези потровани монаси и гости, а манастир срушен топовским ђуладима. Контеса Катарина Властелиновић из Рисна подиже Храм Свете Тројице 1833. године у коме и данас служи обновљено братство од 1997. године. Након скоро шест векова и мученичког страдања превлачких монаха обновљен је монашки живот и покренута обнова манастирског храма светог Архангела Михаила.

Дани Михољске превлаке су прилика да благочестиви народ допринесе обнови светиње и упише се у књигу вечнога живота душе и тела на спомен мајке Цркве.

Програм је приређен у Београду и Вршцу према следећем распореду:

  • Духовно вече са Архимандритом Бенедиктом, игуманом манастира Михољска превлака. Среда 11. октобар 2017. у 19ч, у Културном центру Чукарица, Тургењевљева 5, Баново Брдо.
  • Михољдански концерт за обнову Манастира Михољска превлака, четвртак 12. октобар 2017. у 19ч у Дому Војске Србије, Браће Југовића 19, у Београду.

Учесници на концерту су деца Православног спортског друштва Света Србија, КУД Опанак, српски гуслари Батрић Јокановић и Марко Шћепановић из Гусларског друштва Бајо Пивљанин, затим Асим Сарван, Љиљана Поповић, Појачка група Родослов и Музички састав Света Србија.

  • Духовно вече манастира Михољска превлака, петак, 13. октобар 2017. у 19.00ч, Духовни центар Свети Теодор Вршачки, Вршац.
  • Света Литургија у манастиру Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Средиште, Вршац, субота 14. октобар, 2017. у 7.00 часова.

 

За  све додатне информације обратите се Миљану Ћеранићу, контакт тел. 060 733 07 35