Дар гостопримства

6. септембра 2017. - 17:23

У манастиру Преображења Господњег – Бозе у сјеверној Италији, у сриједу, 6. септембра почео је са радом међународни симпозијум на тему: „Гостопримство у Источној и Западној хришћанској традицији“.

Ово је јубиларни,  25. научни скуп из области источне духовне традиције,  који се одржава у монашкој заједници Бозе, која је позната у хришћанском свијету као духовни центар који окупља и његује различите традиције којима је заједнички темељ  први миленијум Хришћанства.

Скуп су својим присуством и поздравним ријечима почаствовали Цариградски патријарх Вартоломеј и Алксандријски патријарх Теодор II, као и поглавар Америчке православне цркве митрополит Тихон. Уз њих су, из различитих православних јурисдикија, присутни 15 епископа и много представника из реда клира и вјерника. Ту су и представници дохалкидонских цркава –  Сиријске, Коптске и Јерменске апостолске цркве.

Из Српске цркве присутни су свештеници о. Далибор Ђукић, парох у Вићенци и о. Марко Кнежевић, новопостављени парох у Милану и монах др Павле Кондић, из митрополије Црногорско -приморске.

Међу мноштвом заступника хришћанских црквених заједница и организација западне традиције присутни су епископи , клирици, монаси и монахиње са свих крајева Европе и Америке. Укупно око 250 учесника. Поздравна писма послали су папа Франћеско, и патријарски Руски, Румунски, Бугарски као  и др поглавари Кипарске, Грчке и Албанске цркве и многи други из православног свијета.

Поздрвно писмо патријарха српског Иринеја прочитао је свештеник Марко Кнежевић. Скуп ће трајати до 9. септембра.