Делегација Митрополије у посјети епархији Карансебешкој, Румунске Православне Цркве

4. децембра 2017. - 19:16

Делегација Митрополије црногорско-приморске СПЦ, била је у посети Епархији карансебешкој у периоду од 24. до 26. новембра, а ради утврђивања међусобних братских односа између две епархије, али и ради остваривања шире сарадње, која би између осталог укључивала и размену искустава међу Богословијама „Јон Попасу“ из Карансебеша и Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња у Црној Гори.
„Сматрамо да је значајна и реализација Протокола о сарадњи са Богословијом на Цетињу, која би омогућила и наставницима и ђацима богословцима размену искустава, посебно узевши у обзир духовно богатство српске теологије. Надамо се да ће ова посета бити само  почетак ближе сарадње између две епархије, која ће донети како духовну, тако и културну и научну добробит и Епархији карансебешкој, а Митрополији црногорско-приморској“, рекао је архимандрит др Касијан Рушет, културни саветник Епархије карансебешке.
Протојереј–ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске, рекао је: „Оно што нас највише радује јесте постојање истинског и озбиљног духовног живота, који очигледно доноси добре плодове – стари манастири су обновљени, нови манастири се граде, а све то показује веру и љубав народа према Богу. Оно што нас је посебно импресионирало јесте чињеница да имате доста младих монаха и свештеника, који јесу гаранција будућности Цркве. У Цркви има младих људи. То значи да ће опстати и Црква и народ. Ми смо се напросто духовно окрепили.“
Делегација из Црне Горе посетила је манастир Неру и Онколошку клинику „Нера“ (у изградњи), манастир Васијову, манастир Бребу, најстарије позориште „Михај Еминеску“ и две цркве споменике културе у граду Оравица, Саборну цркву у Карансебешу, где су оци, чланови делегације, саслуживали на Светој литургији у недељу, 26. новембра, стари саборни храм Светог великомученика Георгија, стару цркву Светог Јована Крститеља, Карансебешку богословију, Владичански двор у Карансебешу, где је делегацију примио господин Лукијан, Владика карансебешки Румунске Православне Цркве.

 

Вест преузета са сајта Епархије карансебешке

Превод: Љубица Рајкић