Епископ диоклијски Кирило посјетио Архиепископа Констатинопољске патријаршије у Јужној Америци Тарасија

1. маја 2017. - 14:57

Његово преосвештенство епископ диоклијски господин Кирило, у пратњи протођакона Николе Радиша, посјетио је у сриједу 26. априла 2017. године  Архиепископа Констатинопољске Патријаршије у Јужној Америци, господина Тарасија

Изразивши радост због сусрета, владика Кирило је изразио и жал, што му се због мноштва обавеза раније није указала прилика  да у улози епископа СПЦ посјети епископа Тарасија. Сусрет је протекао у срдачном, братском разговору, гдје су епископи  размијенили мишљења о многим питањима црквеног живота у Јужној Америци.

Епископ Кирило је овом приликом владици Тарасију уручио дар, панагију која је израђена поводом 1000 година  мученичког страдања Светог Јована Владимира, поклон Високопреосвећеног Митополита Амфилохија, пренијевши му његове срдачне поздраве.

Заблагодаривши на дару, Архиепископ Тарсије се присјетио мудрих пастирских савјета Митрополита Амфилохија, са којим се, како је казао, познаје 25 година.

Епископи су током разговора закључили  да православне цркве у Јужној Америци треба на свим пољима да покажу међусобну љубав и јединство, и да заједно раде на пољу мисије Цркве Христове. Владика Кирило је истакао да од сестринске Констатинопољске Патријаршије очекује иницијативу и позив за заједнички рад.

У вечерњим сатима епископа Кирила је примио Његово Високопреосвештенство Митрополит Игњатије из Московске Патријаршије, са својим сарадницима.

Уз пасхалну вечеру двојица епископа су размијенили мишљење о досадашњим активностима али  и плановима за унапређење заједничког рада двеју сестринских цркава,  на пољу мисије у Јужној Америци. Као позитиван примјер истакнута је сарадња Руске и Српске цркве у парохијама у Чилеу.

Митрополит Игњатије је истакао да се залаже за заједнички рад Православних Цркава на јужном континенту по принципу узајамног уважавања, и наравно у складу са благословом који сваки епископ има од своје матичне Цркве. Разговором је обухваћена и тема црквених раскола.  Закључено је да православна црква, нарочито Руска, на жалост још увијек страда од црквеног раскола,  који је последица непризнавања појединих парохија уједињења Московске Патријаршије са Заграничном руском црквом.

Нарочито је то уочљиво у Буенос Аиресу, у парохији при храму Свете Тројице, која је још увијек ван оквира канонске цркве.  Храм Свете Тројице је први православни храм  у Јужној Америци изграђен од средстава која је слао руски цар мученик Николај II.

Узнесена је молитва Богу и изражена дубока нада да ће се и тај проблем ускоро ријешити.

Извор: Епархија буеносаиреска и јужноцентралноамеричка СПЦ