Годишњи концерт АНИП-а „Ђурђевданско коло“

12. јуна 2017. - 23:37

На Недјељу Свих Светих у крипти Саборног Храма у Подгорици на огромно одушевљење свих чланова, а посебно најмлађих, одржан је Годишњи концерт АНИП-а „Ђурђевданско коло“. Пред многобројном публиком овај ансамбл је показао колико је успио да напредује за ових годину дана а судећи по громогласним аплаузима њихов рад је заиста примијетан.

У име Друштва присутне је поздравио предсједник Стручног савјета Данило Алагић који је напоменуо колико је постигнуто за ових годину дана и који су планови за идућу годину: „ Ове године смо били на неколико фестивала који су се организовали за све узрасте, од свих бих издвојио Први Васкршњи фестивал црквених фолклорних ансамбала у Нишу као и фестивал ветеранских ансамбала `Кад заигра и старо и младо` у Врњачкој Бањи. Сада смо успјели да обновимо чланство у Свјетској организацији фолклора (CIOFF) тако да ћемо већ у септембру, на нашој редовној аудицији, имати план и програм активности за наредну годину.“

За врло разноврстан програм који је услиједио побринули су се умјетнички руководиоци који дјелују при овом друштву и који су по свему судећи вриједно радили минулу годину дана, а то су Владимир Милуновић (извођачки састав), Никола Зељуг (дјечији састав) и Ивана Гајић (рекреативни састав).

Програм је почео извођењем кореографије Игре и пјесме из Црне Горе коју су нам представили чланови извођачког састава а затим су услиједиле кореографије Студеница, Централна Србија, Игре из Лесковца, Чачак, Шопске игре и Ај` поведи весело у извођењу дјечијег и почетничког дјечијег састава. У програму смо могли да чујемо и етно пјесаме у извођењу Марије Нововић, Анђеле Гачевић и мале Сташе Гачевић. Представио се и млади гуслар Матија Влаховић.

Ово вече пуно игре, пјесме и дјечијих осмјеха уједно је било и допринос обиљежавању славе крипте Храма. А овај разноврсни и богати програм модерирао је Павле Божовић.

Владимир Милуновић