Грбљани на Видовдан у Заовинама: Вукшић домаћин славе храма Св. Кнеза Лазара

30. јуна 2017. - 16:37

На планини Тари, у мјесту Заовине, село Секулићи, 2012. године завршен је и освештан дрвени храм Светог Кнеза Лазара. Овај храм који је као круна ове предивне планине засијао,подигао је српски ратник Борислав Пелевић. Заједно са мјештанима овог краја и Грбљани су себе уградили у ову светињу. Тиме се постојбина Светог Кнеза Лазара и овдје показала као достојна свога великог претка. Ове године домаћин славе био је Ненад Вукшић са својом породицом па је на његов позив група Грбљана са својим парохом свештеником Миајлом Бацковићем имала част да присуствује и учествује у светој Литургији и овом сабрању.

grbljani 230x409 Грбљани на Видовдан у Заовинама: Вукшић домаћин славе храма Св. Кнеза Лазара

„Поздрављам вас из српског Грбља из Боке которске из које ми долазимо. Поздравићу вас испред 65 храмова које имамо, које смо обновили и које чувамо, као што чувамо и име и аманет нашег Светог Кнеза Лазара Грбљановића. Дивимо се јунаштву и чину Светог Кнеза Лазара и осталих косовских јунака мученика, са жељом и надом – Догодине на Космету“, рекао је наздрављајући окупљеним свечарима домаћин славе Ненад Вукшић.

zaovine 307x409 Грбљани на Видовдан у Заовинама: Вукшић домаћин славе храма Св. Кнеза Лазара

„Данас када прослављамо небеску Србију, а небеска Србија нема граница као што има држава Србија, него се небеска Србија протеже до царства небеског и широм Васељене, свуда гдје има српских светитеља и српских мученика. Митрополит црногорско приморски, господин Амфилохије је замолио да поздравим браћу свештенике и све вас овдје, угледне домаћине у његово име и да се захвалим што сте дозволили да уградимо себе у ову свету планину и да својом љубављу и учешћем у светој литругији и ми постанемо њен дио. Велика је и света не само због вас и ваших предака који су своје животе положили за вјеру и крст часни него и зато што на овом мјесту постоји храм којим је ова планина добила своју пуноћу, а мјесто своју љепоту и круну. Поред тога што смо православци ми смо прије свега светосавци. Светосавски пут који је Свети Сава уцртао, потврдио је највећи међу Грбљанима, Свети кнез мученик Лазар на Косову“, рекао је у бесједи Миајло Бацковић.

grbljani 3 409x230 Грбљани на Видовдан у Заовинама: Вукшић домаћин славе храма Св. Кнеза Лазараgrbljani 4 409x230 Грбљани на Видовдан у Заовинама: Вукшић домаћин славе храма Св. Кнеза Лазара

Он је поручио да сваки предсједник Србије предсједник и земаљске и небеске Србије.

„Чуо сам на телевизији да имате предсједника земаљске Србије који каже да је он предсједник само земаљске Србије и да за небеску не зна. Ја бих га замолио да се сјети Видовдана и да зна да сваки онај који сједи на престолу Немањића, престолу српских владара, предсједник и земаљске али и небеске Србије. Крст чији је пресјек на Косову направио цар Лазар стоји и даље изнад нашег народа. Због тога ми страдамо, али смо због тога и велики јер смо уписани у Царство небеско“, истакао је Бацковић.

Извор: портал in4s.net