Група од 16 ходочасника кренула на Ђурђевдан пјешице са Сокоца до манастира Острога

7. маја 2017. - 19:38

Група од 16 ходочасника кренула је јутрос пјешице са Сокоца на поклоничко путовање до Манастира Острог у Црној Гори да би се на празник Светог Василија Острошког Чудотворца 12. маја поклонили ћивоту овог светитеља

Иницијатор ходочашћа Дејан Елез рекао је новинарима да је ово девети поход пјешице до манастира Острог, те да сваке године има све више поклоника.

Елез је додао да је међу ходочасницима ове године 16 младића и једна дјевојка, а да је пут дугачак 220 километара.

Елез каже да су првих неколико година на овом путу спавали под ведрим небом и у шаторима, а да су људи касније препознали њихову добру намјеру, те их угостили кад наиђу.

Младенка Вукосављевић, која другу годину иде на ово поклоничко путовање, каже да је то искуство које се не може кратко описати, јер много тога прођу и доживе.

Најмлађи у групи ходочасника са Сокоца је шеснаестогодишњи Стефан Бајагић који ппрви пут иде на ово поклоничко путовање. Он вјерује да ће превазићи све могуће тешкоће и да ће у Острог стићи са радошћу ходочасника.

Благослов за срећан пут ходочасницима је дао протојереј Младен Видаковић, након јутарње молитве у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Ходочасници са Сокоца данас стижу у мјесто Дуб, удаљено 15 километара од Рогатице, гдје ће се одмарати у објекту асфалтне базе „Романијапутева“.

Са поклоничког путовања ова група се враћа 12. маја.

Извор: Ин4С/Срна, РТРС