Ходочашће за благословен почетак Божићног поста

5. децембра 2017. - 21:00

У организацији Саборног Храма Христовог Васкрсења, а по благослову протојереја Мирчете Шљиванчанина, предсједника Катихетског одбора, успјешно је остварен једнодневни излет, ходочасничког карактера. Учесници овог излетничког путовања били су ђаци вјеронауке при Саборном Храму, које је предводио вјероучитељ Павле Божовић, чланови црквеног хора „Свети Козма Етолски“ са хоровођом Аном Ненадић, као и извођачки састав АНИП-а „Ђурђевданско коло“ које је предводио умјетнички руководилац Владимир Милуновић.

Ово путовање је организовано са циљем да духовно окријепи и надахне почетак Божићног поста, као и да побољша квалитет заједнице црквених организација које окупљају омладину.

Вјероучитељ Павле Божовић, који је и вођа пута, потрудио се да ово дружење задобије едукативно-педагошку ноту, исцрпно информишући групу о културно-историјском богатству свих посјећених локалитета. Наиме, овај пут је почео Литургијом у манастиру Ждребаоник коју је служио свештеник Предраг Катанић уз пјевницу коју је држао хор „Св. Козма Етолски“.

Ходочашће је настављено ка Требињу, посјетом Саборној Цркви Преображења Господњег у којој је уприличен братски дочек уз прикладно упознавање са њеним историјатом. Након тога услиједила је посјета манстиру посвећеном Првоврховним Апостолима Петру и Павлу о чијем је обновљењу говорила монахиња Петра.

Манастир Тврдош је био последња светиња предвиђена за ово поклоњење тако да је и његов славни историјат био представљен младим ходочасницима.

Након овако инспиратиног и садржајног путовања овјенчаног младалачком пјесмом и радошћу, рађа се нада да ће оваква дружења постати озбиљан начин спровођења црквене мисије међу омладином.

 

                                                                                                            Владимир Милуновић