Игуман манастира Подмаина Рафаило Бољевић у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици у Подгорици одржао предавање „Мисаони фронт“

20. марта 2017. - 12:54

У суботу 18. марта 2017. године, у Саборној Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, одржано је треће у низу предавање, у склопу другог циклуса духовних предавања, која се одржавају током Васкршњег поста.

Предавање је одржао игуман манастира Подмаине, Рафаило (Бољевић). Овог пута на тему „Мисаони фронт“.

У свом уводном излагању отац Рафаило је говорио о значају теме „Мисаоног фронта“, за савременог човјека, рекавши да је управо она носилац Православне и спасоносне практичне духовности.

„Дотичући се ове теме ми се дотичемо зенице Православља. Односно Православне практичне и спасоносне духовности. Није увијек добро настојање да се та тема избјегне, потисне или заобиђе, и да се онда отварају разноразни фиктивни фронтови, на којима нема побједника, него су сви без изузетка увијек и само поражени. Јер се главни непријатељ и његова главна стратегија и калибар, потпуно игноришу, а то је за човјека поразно.“ , рекао је он.

У наставку предавања, Отац Рафаило је истакао да је борба на мисаоној линији фронта заправо борба на смрт или живот.

„Од те борбе и од стања на мисаоној линији фронта, зависи сав наш живот. Тема мисаоног фронта јесте тема борбе на смрт или живот. А једино оружје којим ми у тој борби располажемо, уколико хоћемо да уђемо у ту борбу, јесте име Истинскога Бога. Које ми призивамо, онако како нас Дух Свети учи у Цркви Христовој.“ ,казао је он.

Тема предавања, као и посјета уваженог госта, изазвала је велико интересовање, па је парохијска сала била премала да прими све заинтересоване посјетиоце. Медијатор и водитељ ове духовне трибине био је Владимир Милуновић.

Милован Марковић

Тонски прилог Радија Светигора