Интервју са Матијом Бећковићем – Последњи мохиканци песништва

28. децембра 2017. - 14:38

Академик Матија Бећковић о традиционалном новогодишњем наступу у Звездара театру

КАО и претходних 20 година и у четвртак увече ће у Звездара театру бити одржано поетско вече Матије Бећковића. Кажу да у ове претпразничне дане нема боље забаве, од ове књижевне и значајнијег доживљаја од овог поетског – што показују и увек распродате улазнице. А приход увек иде у хуманитарне сврхе онима којима је најпотребније.

 Песник и академик, по традицији, говориће на свој специфичан и непоновљив начин и већ објављене, али и нове песме. Тим поводом, Бећковић је у разговору за „Новости“ рекао:

– Већ сви знају да су у наше време читаоци љубитељи поезије постали не само коаутори него и последњи мохиканци који нису издали поезију. Што се то одржава у Београду заслуга је и Звездара театра, и Душана Ковачевића који су на ту идеју дошли пре две деценије. Иако сваког дана слушамо о крају поезије и да песници више нису оно што су били, а камо ли апостоли слободе и хероји културе како су их већ некада звали.

* Чуди ли вас такво интересовање за песништво?

– Љубитељи поезије не одустају па чак и плаћају високе цене улазница јер знају да то све иде опет у славу поезије. Чудо је да су карте распродате чим се у програму позоришта вече најави, иако карте нису јефтине. Они редови које смо пре неки дан видели испред позоришта и публика која се окупља у Звездара театру охрабрују да ће нас поезија и уметност надживети.

* Када сте први пут стали на даске Звездара театра, да ли сте слутили да ће то постати значајна традиција?

– Нисам ни помислио. Већ и прво вече је било одржано на сопствени ризик. Очигледно: песнички народ не верује ни у крај историје, ни у крај поезије. Џабе су лагали!

Желећи да се одужи посетиоцима ових вечери, Звездара театар ће уз сваку улазницу поклањати и књижицу „Матија Бећковић – 20 година вечери поезије у Звездара театру“, у којој је Татјана Њежић на занимљив и духовит начин представила сва претходна Бећковићева казивања стихова, као и коме је све новац од њих дариван. И како песништво може имати изузетно племениту и конкретну мисију.

ПРЕПИСАНО ИЗ ЖИВОТА

У УВОДНОМ тексту књижице о вечерима поезије у Звездара театру, Душан Ковачевић је записао:

– Лепо је било протеклих 20 година слушати Матију како говори своје песме преписане из живота народа који му је оставио у аманет породичну обавезу да од заборава сачува све оно што нас чини људима.

И све би било још лепше да године нису тако брзо прошле и да смо данас 20 година млађи као што прича и обећава Матија у својој исповести шта ће све радити кад једног дана, ако буде среће, поново буде млад. И ако се то случајно не деси, остаће његова поезија која је из године у годину све лепша, мудрија и млађа.

Д. БОГУТОВИЋ

Извор: Новости