Ивањдан у Заљути Цуцкој у цркви Светог Јована на Бјелило

8. јула 2017. - 10:57

Од обнове цркве Св. Јована Крститеља на локалитету Бјелило у Дољој Заљути у Цуцама и освећења на Иваљдан 2009. г. сваке године се служи и саборује тога дана.

Ове године имали смо госта из Русије из Сибира о. Димитрија који је прије три године готово случајно дошао на Сабор и заволио то свето мјесто. Ове године је тражио да служи  са поповима цуцким и да поново чује гусле.

Када се заврши литургија сједне се под  један дуб око кога је направљено  нетипично гувно и може да сједне већа група. Тада крену надахнуте здравице  и гусле …. Тада се помене и Косово и све везано за то „грдно судилиште“ јер гробови подсјећају и обавезују. Ту почива Кнез Бајко, предак већине присутних и сви славни преци из свете старине и тај дан буде потпуно друкчији од осталих дана преко године.

Ове године је Господ  показао да се радује овом цуцком саборовању  јер је чуо њихове молитве да се не осуши дуб испод кога се састају по литургији. Наиме опасан паразит је прије неколико година напао тај дуб као и остале и почео је да се суши по крајевима. Прогнозе су биле врло лоше. Цуцки попови су уз молитву урезали Часни Крст у дуб да га сачува. Прошле године се на том мјесту појавило неколико младица, а ове године је свима пало у очи да се више не суши него напротив да се развио као никад.

Иначе црква Св.Јована на Бјелило је саграђена  1396 .г. и више пута рушена  али и обнављана. Најозбиљнија обнова била  је  између 1931. и 1937. г. када је освећена руком Митрополита Гаврила Дожића потоњег Патријарха српског.

Послије доласка комуниста запуштена је, поготово послије обрушавања дијела звоника од удара грома. Задња обнова је била  од 1999.г. до 2009. kада је освећена  руком Митрополита Амфилогија. Поменуто гувно је настало око  младог дуба  који се ту затекао при завршетку задње обнове цркве и на њему је била трпеза љубави по освећењу, а сада када је прошла опасност  од сушења, стајаће докле буде трајала љубав оних који се ту сабирају.

Предраг Николић