Которани одгледали филм који је одмакао Косово од Унеска

6. марта 2018. - 10:47

„Када је славни Његош рекао „О Косово грдно судилиште изнад тебе Содом запушио“ вјероватно није ни слутио колико ће то трајати. Фрапантно је да и у 21. вијеку траје гријех започет турским освајањима овог простора прије више вјекова, а оличен између осталог и у рушењу хришћанских светиња, манастира и цркава на Косову и Метохији. Оно што је још страшније, данашњи  рушитељи желе у Унеско, и у томе су подржани од представника бројних великих цивилизација и култура савременеог свијета. Подршку оваквом чину, који би се могао упоредити са уласком ИСИЛ-а у Унеско након рушења Палмире, пружила је и званична Црна Гора“, једна је од импресија коју смо забиљежили синоћ у которском кину „Бока“ након проројекцијие филма „Косово-моменат у цивилизацији“ аутора Бориса Малагурског, у организацији Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ из Котора.

Бројној публици, у којој су били парох которски и архијерејски намјесник бококоторски Момчло Кривокапић, предсједница Скупштине општине Котор Драгица Перовић и конзул Србије Зоран Дојчиновић, испред управе Јединства обратио се Игор Ковачевић.

„Филм свједочи о страдању српскога народа, Српске православне цркве и српске културне баштине на Косову и Метохији. Аутор овог значајног филма Борис Малагурски је млади и дурашни борац и проповједник истине о историји и бићу нашег народа. Филмом „Косово моменат у цивилизацији“, чија се успјешна премијера одржала прошле јесени у Паризу, пред очима Унеска и европске јавности, послије много перипетија, Малагурски је успио да прозове самозвани културни свијет и призове савјесни свијет да види епопеју укупног страдања српског народа на Косову и Метохији“, казао је Ковачевић.

Режисер Борис Малагурски је казао да се око филма „Косово моменат у цивилизацији“ све одвијало вема брзо. „Када је тзв. министар спољњих послова, тзв. Републике Косово најавио да ће Косово да аплицира за Унеско прошле године, морао сам да снимим нешто како би показали свијету да они који су рушили културно и историјско насљеђе, не могу сада да буду задужени и за његово очување.

Свјетска премијера је одржана у Паризу гдје је сједиште Унеска, пред многим свјетским дипломатама, амбасадорима страних држава при Унеску.

Након пројекције смо доживјели жестоку осуду од стране тзв. премијера тзв. Републике Косово, Рамуша Харадинаја, који је филм назвао расистичким, без преседана и тако даље.

Међутим, као резултат овај филм је приказан и у званичном Истраживачком сервису Конгреса САД (Цонгрессионал Ресеарцх Сервице), гдје је наведено да је имао утицај на то да Косово прошле године не аплицира за Унеско. То нам је био циљ, тај циљ смо и постигли“, закључио је Малагурски.

Он се захвалио СПД Јединство Котор и Српској православној црквеној општини Котор на организацији синоћњег догађаја.

„Хвала пуно што сте дошли у оваквом броју да погледате овај филм и подржите наш рад. Поздрављам и своју филмску екипу, која нажалост није могла да буде вечерас са нама, Стефана Поповића нашег водитеља и наратора којег ћете видјети на платну, Милоша Нинковића сценаристу и организатора снимања, Младена Јанковића директора фотографије, Андрију Пешића и Александра Стевановића који су радили музику за филм…

Захваљујем се свима који су подржали продукцију овог филма, људе широм свијета који су несебично донирали за буџет и хвала им од срца што су подржали овај пројекат.

Такође ту су и поједине институције – Канцеларија за Косово и Метохију Републике Србије, Министарство спољњих послова, Туристичка организација Београда, ТО Србије, Ер Србија и СПЦ без чије помоћи не би могли да снимимо овај филм“, казао је Малагурски.

Један од стотина манастира и цркава који су тренутно угрожени на Косову и Метохији је и манастир Високи Дечани задужбина краља Стефана ИИИ Дечанског и цара Душана. Главни неимар био је фра Вито Которанин. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем – Спасовдану.

                                                                                                 Предраг Николић