Литија у част Светог Александра Невског окупила око 100 хиљада људи

13. септембра 2017. - 18:09

Скоро 100 хиљада вјерника у Санкт Петербургу учествовало је у литији у част празновања Преноса мошти Светог кнеза Александра Невског, саопштавају РИА Новости, сектор комуникација Санктпетербуршке митрополије.

Литија је прошла Невским проспектом од Казањског саборног храма ка тргу Александра Невског.

– Ово је пета година како је обновљена традиција ове литије у Санкт Петербургу. Ове године литију је предводио владајући архијереј – митрополит санктпетербуршки и ладошки  Варсонуфије. Поред Казањске чудотворне иконе Мајке Божје која је ношена на челу литије, била је и позната грчка икона Богомајке „Панагија Сумела“ – казала је руководилац сектора за комуникације с митрополијом Наталија Родоманова.

Према њеним ријечима, икону „Панагија Сумела“ доставила је грчка делегација с митрополитом веријским Пантелејмоном. Свештенослужитељи Грчке цркве учествоваће у свим празничним богослужењима посвећеним дану сјећања на небеског покровитеља града на Неви – Светог Александра Невског. Грчка чудотворна икона послије литије достављена је у Спасо-преображењски сабор, гдје ће бити доступна вјерницима на поклоњење до 18 септембра.

Према традицији, на тргу Александра Невског, гдје стиже велики крсни ход, из Свето-Тројицког саборног храма лавре износе се мошти благовјерног кнеза.

– У литији је отприлике учествовало око 100 хиљада људи, не само житеља Петербурга, него и гостију из других региона Русије и иностранства – саопштила је Родоманова.

Дана 12. септембра 1724. оснивач сјеверне престонице император Петар I сопственим рукама пренио је мошти светог благовјерног кнеза Александра Невског из Владимиру у мушки манастир који је основао у Петербургу. Тако је град на Неви добио свог небеског заштитника, а дан 12. септембар за Петрограђане је постао посебан празник.

Године 1743. императорица Јелисавета Петровна установила је општеградску празничну литију на дан преноса мошти Светог благовјерног кнеза Александра Невског. Традиција тог крсног хода по Невском проспекту 12. Септембра, прекинута у совјетско вријеме, обновљена је за вријеме главних свечаности 300-годишњице Александро-Невске лавре 2013. године.

http://pravoslavie.ru/106342.html

Превела са руског Марија Живковић