Литургијско сабрање у цркви светог Димитрија на Крушевцу у Подгорици

9. октобра 2017. - 9:38

Светом Литургијом којом је началствовао презвитер Игор Балабан, уз саслужење протојереја Николе Пејовића и присуство прототјереја-ставрофора Бориса Брајовића, старјешине Храма прослављена је 18. Недеља по Духовима у којој  се молитвено сјећамо и преподобне Ефросиније, као и светог Сергеја Радоњешког.

Лијеп и сунчан октобарски дан, црква и порта испуњена великијим бројем вјерника, торжествена служба и дивно појање учинили су ово Литургијско сабрање величанственим.

Након прочитаног Јеванђељског одломка које је говорило о рибарима који су цијелу ноћ безуспјешно покушавали да улове рибу, али који су на ријеч Христову да забаце у дубину уловили толико да нису сами могли извући мреже, отац Игор је протумачио ову причу језиком Цркве Христове истакавши да као и свака, и ова јеванђељска прича има своју духовну поуку.

Најважнија поука јесте да и ми као и ови рибари пловимо у мраку по језеру наших живота. Ако се уздамо само у наше снаге, у наше моћи, у рибарски прибор остајемо без духовног улова, остајемо празних мрежа. Али, када се наш живот освијетли истинском и правом свјетлошћу, Христом Богом, и ако послушамо ријеч Његову, као и апостоли, онда ће наш живот добити истински и прави смисао и донијети великог духовног плода, између осталог рекао је отац Игор Балабан.

Светој Тајни Причешћа приступио је велики број вјерника. Дружење је настављено у црквеној порти, у братском говору и разговору, а у духу хришћанске љубави.

Нарочито је важно да се сабирамо у овој цркви, над којом траје вишегодишњи судски процес који је, надамо се, окончан априла мјесеца ове године, када је Виши Суд у Бијелом Пољу Митрополији црногорско-приморској признао право својине над црквом Светог Димитрија.

Сваке недеље и празника отац Борис Брајовић, старјешина храма служи у овој цркви, а овог љета у прелијепој порти одржаване су и љетње духовне вечери.

Н.П.