Митрополит Амфилохије на Усјековање Св. Јована служио Литургију у Цетињском манастиру

11. септембра 2017. - 15:09

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 11. септембра, на Усјековање главе Светог Јована Крститеља са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Светој служби су, поред вјерника са Цетиња, традиционално присуствовали и многобројни поклоници из Русије.

На крају Литургије Митрополит Амфилохије је у празничном архипастирском слову рекао да нема већих благовјесника од оних које је Господ послао прије свог доласка у овај свијет.

„Посвједочен је Господ  прије свега и изнад свега од Светог Јована Крститеља и Претече, који је благовијестио његов долазак, од Светог Јована који благовијести Господа на опипљив начин, не само крштењем у Јордану, проповијеђу и његовом мученичком смрћу на данашњи дан. Него, ево, благовијести Господ и светом Јовановом руком овдје присутном која кроз вјекове, од мјеста до мјеста, од града до града свједочи Онога који је Јагње Божије заклано за живот свијета“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

У другом дијелу бесједе Митрополит Амфилохије је на руском језику посебно поздравио поклонике из Русије ријечима да је њихово присуство на овом светом богослужењу велики благослов и за њих и за нас.

Он је говорио о историјском путу руке Светог Јована Крститеља, честице Часног Крста и иконе Богородице Филеримос од Јерусалима, преко Родоса, Малте, Петрограда, Западне Европе и Београда до Острога и Цетиња.

Позвао их је да се усрдно моле за повратак чудотворне иконе Богородице Филеримос, коју овдашњи властодршци држе утамничену у музеју на Цетињу.

Многобројни вјерници су, примајући свето причешће и нафору, цјеливали и Свету руку Светог Јована Крститеља.

Рајо Војиновић