Митрополит Амфилохије на Васкршњи уторак одслужио Литургију у манастиру Ком

18. априла 2017. - 19:58

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на Васкршњи уторак са свештенством Свету службу Божију у манастиру Ком на Скадарском језеру.

Ова црнојевићка задужбина ове године слави 600 година постојања и у њој су похрањени земни остаци Стефанице и Маре Црнојевића, а позната је и по томе што је Свети Петар Други Тајновидац Ловћенски у њој примио монашки постриг.

У току Литургије Владика је миропомазао петоро дјеце која су примила свету тајну крштења: Давора, Балшу, Василија, Петру и Анђелију.

Јерођакон Роман и манастира Острога, који је ових дана предводио поклоничку групу светињама Бугарске, донио је данас у манастир Ком благодатни огањ са Господњег гроба у Јерусалиму.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да није случајно што је благодатни огањ из Светога града стигао баш у ову древну светињу која ове године слави шест вјекова постојања.

Он је објаснио да ће уочи Велике Госпојине, која је манастирска слава, бити одржан међунарони научни скуп о манастиру, Црнојевићима и Бушатлијама, а на сам дан славе биће свечана Архијерејска литургија са празничним програмом посвећеним овој великој годишњици.

Рајо Војиновић

Тонски прилог Радија Светигора