Митрополит Амфилохије на Велики четвртак одслужио Литургију у Цетињском манастиру

13. априла 2017. - 14:17

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на Велики четвртак Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У току Литургије Владика је у чин јеромонаха рукоположио сабрата Цетињског манастира јерођакона Јустина (Мреновића).

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да ће се прва Тајна вечера понавља на земљи кроз Тајну Свете литургије.

„Понавља се кроз Тајну светога причешћа, понавља се око Тијела и Крви Господње. Тајном вечером је започело сабрање Цркве Божије, изабраног Христовог народа. То сабрање управо и јесте Црква Христова“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да само онај који разумије тајну тога сабрања разумије шта је Црква и поима ко је Христос.

„Поима зашто је Он дошао у овај свијет – да нико ко повјерује у њега не погине него да има живот вјечни“, казао је он.

Митрополит Амфилохије је подсјетио да Тајна вечера претходи Јудином издајству, Христовом распећу, Његовој смрти, Његовом тродневноме почивању у гробу, али и Његовоме славноме и светоме васкрсењу.

„У знаку ове свете недјеље Христових страдања и онога што се са Господом догађало у њој, одвија се и развија свеукупна људска историја. Све оно што је истински право и вјечно, оно ходи тим путем Христовим, за Христом. А све оно што је отпало од Бога, што се одвојило о Христа, оно ходи путем Јуде издајника“, казао је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Тонски прилог Радија Светигора