Митрополит Амфилохије служио Литургију у Барама Радовића

10. августа 2017. - 14:53

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 10. августа са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Пантелејмона и преподобног Климента Охридског у Барама Радовића у Доњој Морачи.

У току Литургије обављено је крштење Алексеја, Михаила, Катарине и Марине, а у црквену брачну заједницу су ступили младенци Благоје и Милица, и Срећко и  Марина.

На крају Литургије храм је опходила славска литија, а онда је благосиљан славски колач у славу и част Светог Пантелејмона и Светог Климента Охридског.

У архипастирском слову Митрополит Амфилохије је рекао да је једно од светих мјеста у васељени, какво је и оно на коме је Господ заповиједио Мојсију да скине обућу са ногу својих, и ово мјесто на коме се налази храм Светих Пантелејмона и Климента Охридског.

„Посвећено великим свједоцима имена Христовога и великим проповједницима Јеванђеља Христовога. То Јеванђеље је оно чиме смо и ми просвећени, то је оно чиме су крштени, просвећени и миропомазани данас наши Алексеј, Михаило, Катарина и Марина“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да су се младенци Благоје и Милица, Срећко и Марина сјединили у брачну заједницу именом Христовим, силом Божјом, Христовом љубављу.

„Јер у тајни брака је Онај који сједињује. Није, просто, крв и тијело оних који се сједињују. Сам Христос Бог је онај који то сједињује и који воду обичне тјелесне љубави претвара у вино нове Божје, вјечне, непролазне, нераскидиве љубави. Ту љубав њима четворома Господ нека подари“, казао је Митрополит Амфилохије.

Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави са празничним културно-умјетничким програмом.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић