Митрополит Амфилохије служио Литургију у цркви Светог архангела Михаила у Горњим Рогамима

19. новембра 2017. - 17:18

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 19. новембра са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог архангела Михаила у Горњим Рогамима.

Пред почетак Литургије освештао је ново црквено звоно, које је потом постављено на звоник.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је рекао да је Христос крајеугаони камен на коме се гради сва творевина Божја и сва грађевина Цркве Божије.

„Он је мир који помирује све људе међу собом, Он као небески мир. И на себи гради грађевину свијета и грађевину народа земаљских, свега рода људскога, прије свега Цркве Божије. А Црква није ни моја ни твоја, него је, прије свега и изнад свега, Божја“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

У наше вријеме, додао је Владика Амфилохије, људи који су изгубили вјеру у Христа Бога својатају цркве, па кажу то су наше цркве.

„Заборављамо да су цркве само Божје цркве. И само Богу припадају, у славу Божју се подижу и у њима се прославља име Божје. Отуда је тако и у овом храму у коме се сабирамо и који се обнавља благодаћу Божјом, молитвама оних који су га прије нас градили и у њега се уградили“, објаснио је он.

Он је казао да од звоњаве црквеног звона бјежи свако зло, не само од храма него и од оних који се у сабирају у томе храму.

„Свако зло, а прије свега мржња међу браћом. Њу звоно уништава и разара и призива браћу на љубав, слогу и на заједништво“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Након светог причешћа, храм је три пута обишла Литија са читањима Јеванђеља и поменом упокојеним оснивачима, ктиторима, свештенослужитељима, приложницима и добротворима, као и свим упокојеним чији земни остаци почивају на гробљу у црквеној порти.

Затим је, поводом предстојећег Аранђеловдана, храмовне славе цркве благосиљан славски колач.

Митрополит Амфилохије је рекао да никад у историји у Рогамима, као ни у цијелој Црној Гори, ништа што је свето и честито није грађено на лажима.

„Не може Црква Божија да се гради на лажним темељима, на лажним епископима и лажним поповима. Може да се гради на свештеномученицима, какав је Василије Рогамски, свештеномученик, а не може на мржњи братској која је њега убила. Нијесу га убили окупатори него браћа“, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да у наше вријеме неки покушавају да на том братоубилачком духу граде Цркву Божију.

„Има, нажалост, чујем, таквих и овдје у Рогамима.  И не покушавају да то раде само на том братоубилачком духу него и на проклетињи. Ви знате да је тај кога они проповиједају да је некакав владика, проклет од Васељенског Патријарха. Никад се овдје ништа на проклетству и проклетима није градило, него само на благослову Божјем. Надам се да ће тако бити и у будућности, и овдје и у другим мјестима“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је приложницима Радисаву и Александру Рајковићу, Млађену Кљајевићу и Обраду Павићевићу, чијим прилозима је купљено ново црквено звоно уручио захвалнице.

Потом је приређена богата славска трпеза хришћанске љубави, са празничним културно-умјетничким програмом у којем су учествовали: дјеца полазници вјеронауке, пјесници, глумци и гуслари.

Рајо Војиновић

   Фото: Јован Радовић