Митрополит Амфилохије у Даниловграду одржао предавање „Благословен који долази у име Господње“

5. априла 2017. - 23:03

Као што тијелу треба храна, тако и души треба духовно знање, односно сазнање да је бесмртна и искра божанске свјетлости Господа Исуса Христа. Због тога су хришћани позвани да поред тјелесне хране траже и духовна сазнања, јер човјек није само тијело или душа, већ је човјек и једно и друго. Како поред тијела нахранити и душу, једно је од питања на које одговора немају разне идеологије или философски правци, али има хришћанство које у пуноћи Христа и његове побједе над смрћу омогућује човјеку да живи смислен живот на Земљи, али и да чезне и нада се вјечном животу. То је један од закључака предавања митрополита црногорско-приморског Амфилохија у Даниловграду. Митрополит је гостовао на трибини Црквене општине и Православног братства „Свети Арсеније“ из Даниловграда, а одржаној у сали Завичајног музеја.

Братоубилаштво темељ данашње Црне Горе

Митрополит Амфилохије је најавио да ће уз помоћ Бога поново сахранити кости са гробља поред цркве Светог Ђорђа у Подгорици, гдје су добрим дијелом сахрањене жртве савезничког бомбардовања тог града 1944. године. Он је нагласио да се још увијек не зна ко је наредио то бомбардовање, али након толико година са пуно сигурности се може рећи да је то урађено по наговору комуниста, односно Броза и његових сарадника.

– Уколико се човјек не рађа за вјечни живот него само за овај пролазни онда је боље и да га нема. Велики писци попут Достојевског добро су то знали, па су у својим дјелима описивали стање у којем се налазе људи који не вјерују у Бога и вјечни живот. Достојевски је оставио потресна свједочанства таквог психолошког стања и у таквој ситуацији човјеку самоубиство изгледа као потпуно смислен излаз, јер зашто сва ова мука у животу, ако је пред нама једино смрт и ништавило. Наше вријеме је засновано на пролазном бићу и оду тој пролазности. Због тога су двије доминантне појаве у 20. вијеку, фашизам и комунизам, уништиле на милионе људи у потрази за коначним одговором на смисао живота у овом свијету. Ти покрети нијесу схватили да човјек не живи само пролазним, него и вјечним животом, који је могућ само уколико имате вјеру – нагласио је владика Амфилохије.

Он је говорио о светињи хљеба, али не само као храни за тијело, већ његовом духовном преображају у цркви у тијело Христово. По његовим ријечима хљеб који користимо у цркви натопљен је љубављу Христа и тек уз његов благослов помаже људима и отвара им врата вјечности.

– Хљеб може да буде пролазна храна, али уз благослов Христа он добија непролазну вриједност. У таквом хљебу се открива смисао творевине, а посебно човјека. То је написано у Новом завјету гдје Христ каже да је Он Хљеб Живота и да они који се са њиме хране живјеће вјечно и биће дио Божјег царства. Због тога је смисао Васкршњег поста да се очистимо и сретнемо са Господом и да се преко причешћа Хљебом Живота сјединимо са њиме – појаснио је господин Амфилохије.
Он је објаснио да је савремена Црна Гора кренула антихришћанским путем, јер је заборавила правио смисао хљеба живота и тумачи га једино као храну за тијело. Такво схватање хљеба међу Србе су донијели комунисти, а њихови данашњи идеолошки потомци у овдашњој власти настављају тамо гдје су комунисти стали. Митрополит Амфилохије сматра да Црну Гору тек очекују велика искушења, јер је велико питање шта ће овом народу донијети „некрштена дјеца крштених комуниста“.

– Током Другог свјетског рата догодила у близини Даниловграда десила се острошка трагедија гдје су на правди бога убијене вође Југословенске војске у отаџбини и то само зато што су бранили манастир од безбожника. Чак су њихове кости биле разбацане око манастира и само захваљујући духовницима она су сачувана и сахрањена на једном мјесту. Ипак, комунисти су на њиховом гробљу саградили клозет, што је велико понижење за те људе и њихове породице. Ипак, у наше вријеме смо их достојмо сахранили, како би се вратили себи и својим светињама , односно вјечном хљебу и нашем Господу – примјетио је господин Амфилохије.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Фото: Архива

Тонски прилог Радија Светигора