Митрополит Амфилохије у Крстопоклону недјељу одслужио Литургију у цркви Свете Петке у Голубовцима

19. марта 2017. - 21:17

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије oдслужио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Петке у Голубовцима.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља он је рекао да је крст Христов она снага коју је Господ нама открио и подарио Својим распећем и страдањем.

„Први је Он онај који се одрекао себе, који се жртвовао без остатка, који се разапео ради нас и нашега просвећења, нашега спасења. Разапео се и умро да би Својом смрћу нама подарио вјечни и непролазни живот“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је Велики пост управо у том знаку.

„Он је у знаку нашега духовнога очишћења, духовнога преображаја. Он почиње, као што знате, Недјељом православља“, рекао је Владика и објаснио да православље значи правилно славити Бога.

„То значи задобити праву и истинску вјеру, како је народ назива – чисту, Божју вјеру. Неки данас кажу: свака је вјера иста. Неће бити да је свака иста и подједнака. То би исто било као кад би рекли да је здрава јабука иста са јабуком која се уцрвљала“, казао је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је у току Литургије у чин презвитера рукоположио ђакона Блажа Петровића, који ће убудуће обављати дужност пароха у Зети.

Владика је на крају свим сабранима указао на значај великопосне молитве Светог Јефрема Сирина.

„Много осуђујемо друге, често нам је језик бржи од памети. А највише осуђују они што знају најмање о себи , и најмање брину о себи самима и својој души. Што мање види брвно у оку своме, више види трун у оку брата свога“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Тонски прилог Радија Светигора