Митрополит Амфилохије у посјети Гватемали

6. децембра 2017. - 11:21

Његово Високопреошвестенство Митрополит Црногорско-приморски и администратор Буеносајреско јужноцентрално амерички Амфилохије стигао је јуче у поподневним цасовима у канонску посјету манастиру Свете Тројице у Гватемали. Високопреосвеценог Митрополита су доцекали игуманија манастира мати Инес (Аyау) са сестринством, протојереј-ставрофор Алексиос Пења-Алфаро, архијерејски намјесник бразилски и манастирски свештенослушитељ отац Игњатије.

Манастир Свете Тројице у Гватемали је основан у априлу 1986. године по благослову митрополита Средњеевропског Васељенске патријаршије Дамаскина (Папандеруа). Манастир је изграђен на предивном имању поред језера Аматитлан од прилога многобројних добротвора као и од помоћи породица монахиња које се подвизавају у овом манастиру и посједује око 35 хектара земље.

Манастирска црква је величанствена и импресивна са многим византијским детаљима и прелијепом централном куполом, унутрасњост цркве је сва фрескописана. Камен темељац за манастирску цркву је постављен у новембру 1992. године, а црква је завршена у новембру 2007. године под јуриздикцијом Антиохијске патријаршије.

Митрополит Амфилохије за свој имендан на Светог Амфилохија Иконијског слузиће Св. Литургију у манастиру Свете Тројице када ће он, по захтјеву управе манастира и добијеном канонском отпусту Антиохијске епархије за Центалну Америку, званично прећи под јуриздикцију Српског Патријархата односно епархије Буеносајреске и јузноцентрално америцке.

Протођакон Владимир Јарамаз