Митрополит Антоније – Свети Синод БПЦ неће деловати једнострано по питању МПЦ

1. децембра 2017. - 10:51

Циљ Светог синода је да Македонска православна црква изађе из шизме те да успостави евхаристијско општење са осталим помесним црквама,рекао је Западно и Средњеевропски митрополит Антоније. Првенствено треба започети преговоре са Македонском црквомкако би се превазишла потенцијална историјска размимоилажења.

Није ред да овај процес, БПЦ разматра и решава једнострано. Из тог разлога је наша црква и донела овакво решење, управо да би могла на прави начин да се усаглашава са осталим православним помесним црквамау заједничким напорима ка канонском статусу МПЦ, њеном напуштању схизме и успостављању евхаристијског општења са остлим помесним црквама.То је најважније, будући та црква већ дуги низ година страда у изолацији. Наш је дуг, да на њихову жељу за нашим учествовањем, адекватно одговоримо.Решење Светог синода је недвосмислено јасно. Вођен нашом дужношћу да пројављујемо хришћанску љубав, Свети синод је благорасуђивањем, после више него темељне дебате, усвојио решење да у садејству са помесним православним црквама допринесе успостављању канонског статуса Македонске православне црквеНепосредно после тога, синод је одредио двотрећинску комисију од чланова синода, која броји 8 митрополита са Старозагорским митрополотом Кипријаном на челуНаиме, ова комисија ће се пре свих других активности сусрести са адекватном комисијом коју је МПЦ унапред одредилане би ли конкретизовали и усагласили све  подробности њихових захтевакако би пред другим помесним црквама могли да иступимо са јасним и конкретним захтевима МПЦПосле тога, остаје нам само да очекујемо нова, будућа решења.Ово је једино канонско решење и није у реду да се оно доноси под било каквим притисцима. Не постоји никаква могућност да једнострано признамо автокефалност МПЦ – био је категоричан митрополит Антоније.
Ако би смо и признали автокефалност МПЦ, велика је опасност да би и сами потпали под схизму, а у таквом развоју догађаја не би постојао начин да икако помогнемо МПЦ. Морамо се уздржати и оградити од крајњих националистичких настројења.Митрополит је назначио да ће синод консултовати и стручњаке на пољу канона али и историјекако би односи  МПЦ и осталих помесних православних цркви били најуспешније решени.

Схизма је уведенa од стране Српске цркве, са којом МПЦ преговара о скидању исте – подвукао је митрополит Антоније.

ИЗВОР:

http://news.bnt.bg/bg/a/mitropolit-antoniy-svetiyat-sinod-ne-deystva-ednostranno-otnosno-mpts

Превод: Поуке.орг