На Цетињу промовисана књига „Перој – пером романтичара“, архимандрита Данила Љуботиње

14. новембра 2017. - 22:05

У недељу 12. новембра 2017. г.Г. у књижари „Светигоре“ на Цетињу, одржана је промоција књиге архимандрита  Данила Љуботине  „Перој – пером романтичара“. На промоцији су говорили аутор књиге и свештеник Гојко Перовић, а дјелове текста читала је новинарка радија Светигоре Слободанка Капа.

На овој промоцији отац Данило је говорио о историји Пероја. Ријеч је о једном православном сеоцету у Истри ( данашња Хрватска ), чији мјештани су и преци аутора књиге који су се тамо доселили у 17. вијеку из Црне Горе. Отац Данило је казивао о историји Пероја и о ономе што је међу мјештанима остало као предање у вези њиховог порјекла. Он је изнио разна мишљења историчара која се везују за ово мјесто и нагласио да је без обзира што је данас окружен католицима, Перој увијек био православан. До дан данас у том мјесту је очувано сјећање на Црну Гору, неки стари црногорски обичаји и народна ношња.

 У његовој књизи је кратко сажета историја овог села и приказане су многе фотографије народа и личности које су историјски везане за ово мјесто.

Игор Ћулум