На икони преподобног Серафима Вирицког на чудесан начин појавио се нерукотворни трнови вијенац

14. марта 2017. - 19:48

 

У Сјевероморску на икони преподобног Серафима Вирицког појавио се нерукотворни трнови вијенец око крста, саопштава сајт Сјевероморске епархије.

Икона преподобног Серафима Вирицког, која је донијета из Санкт Петербурга живописана је на јесен 2016. За даску за икону коришћен је бор који је израстао на гробу родитеља прп. Серафима – Николаја Ивановича и Хионије Алимпијевне, који се налази код Никољског храма у селу Спас-Ухра Рибинског рејона Јарославске области.

Дрво које се временом разгранало између гробова постало је превелико и одлучили су да га посијеку. Десет година оно се сушило, а онда су од њега изрезане даске за иконе. Прошле године монахиња Дивјејевског манастира Марина насликала је на једној дасци икону преподобног Серафима Вирицког. Икону је требало предати «игуману Митрофану у Варзугу». У међувремeну, отац Митрофан је постао епископ и премјештен је у Сјевероморск, и икону је требало тамо послати.

Међутим, у то вријеме на икони се почео показивати «фелер» – појављивао се неки свијетли круг у центру крста насликаног на одежди преподобног. Монахиња Марина, аутор иконе, претпоставила је да се на дасци појављује чвор, што је столар категорички негирао, пошто даска није имала чворова.

У вријеме доставе иконе у Сјевероморск, тајанствени круг се почео претварати у  живописни вијенац који виси на крсту. Чудо јављања нерукотворног трновог вијенца Христовог на светом крсту свима је очевидно и радост због те необичне милости Божје осјећа свако ко се моли пред њом.

Тренутно се икона налази у храму Вјере, Наде, Љубави и мајке им Софије у г. Сјевероморску.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру