На Васкршњи уторак одслужена Литургија у цркви Светог Ђорђа у Подгорици

20. априла 2017. - 23:11

Тело Христово све до Педесетнице, преиспуњено Духом Светим пева Обрадованој, подражавајући Анђела који Јој Је клицао ,, чиста Дјево, радуј се и опет велим: радуј се, Твој Син Васкрсе трећег дана из гроба, и подиже мртве, народи веселите се .“

Овај славопој који и данас долази са Неба и опет преиспуњава Цркву Његову на земљи, испуњава радошћу све верне Његове и у Цркви Светог Ђорђа у Подгорици, под Горицом – како проистиче трећи дан од Његове победе над смрћу.

Царске двери широм стоје отворене – Христос је међу нама – баш као када је сустигао Ученике Своје, који су се упутили на пут за Емаус.

И у овом времену, саслужитељи Његови једнодушно су се окупили око Светиње Његове: бивши и садашњи старешина храма, протојереји-ставрофори Милун Фемић и доц.др. Велибор Џомић, протојереј Јован Радовић и јереј мр. Блажо Божовић, док је началствовао протојереј-ставрофор Милета Кљајевић са ђаконом Иваном Црногорчевићем; чтецирао је ученик цетињске Богословије, млади Немања Кљајевић.

Са певнице је у једном даху одзвањало:

,, Ово је дан који је створио Господ, обрадујмо се и узвеселимо се у њему !“

Јер сви они који су се намучили постећи – сада примају плату; тако и они који су пропустили девети час, приступају не колебајући се нимало – ,, јер дивни Господар прима тог последњег као и првог; и дела његова прима и намеру целива „.

Ђакон Иван Црногорчевић, чита Јеванђелско слово окупљеном народу Његовом.

Тада – честитајући верницима најрадоснији хришћански празник – началствујући свештенослужитељ прота Милета Кљајевић, својом празничном беседом доноси охрабрење клонулима и снагу слабима, јер, како је назначио ,, једини Он, (је н.а.) Вечна нада (наша н.а.) и утеха човечанству !“.

Прота се затим, указујући на значај овог празника, позвао на посланицу Светог Апостола Павла упућену вернима у Коринту – у којој је речено ,, Ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера ваша “.

Затим је подсетио да ,, због значаја овог празника, свака недеља у току године, је посвећена Васкрсу “, објаснивши ,, да се зато свака сматра, малим Васкрсом; који је иначе покретни празник који се празнује после јеврејске Пасхе у првој недељи после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице или непосредно после ње; а који најраније може пасти 4.априла а најкасније 8.маја, по новом календару “.

Присаједињење са Васкрслим Богочовеком је почело… Наставивши се у гостопримници цркве Светог Ђорђа која је и овог пута била спремна да прими све оне који на ово Пасхално Богослужење долазе; на велелепну гозбу коју је Господ уготовио свима онима који га љубе – током ових светлих дана – и да, радујући се, са посебном снагом Васкрсењу Његовом, живе Њиме и у Њему.

Елза Бибић