Најава: Трибина „Ријеч“: Вече сјећања на Миша Трипковића

6. децембра 2017. - 21:42

Поводом годишњице смрти истакнутог књижевника Миодрага Миша Трипковића, Tрибина“Ријеч“УКЦГ  организује вече сјећања и поштовања  за исконског лирика, пјесника апсолутне поезије.

Миодраг Мишо Трипковић рођен је 1. јуна 1947.године у Подгорици.  Основну школу и гимназију завршио је у родном граду, а студије књижевности похађао у Сарајеву и Београду. Био је дугогодишњи колумниста дневног листа „Побједа.“

Објавио је књиге пјесама:“Потом отићи“(1970), „Касни ждрал“(1985), „Песме Феба Хипериона“(1996), „Плава шума“(песме за децу,2008), „Ангел ми у врту пева“(2010), „Сузе и мастило“(поезија и књижевни коментари, 2013), „Потом отићи“(изабране и нове песме, 2014),“Опроштај са мастиљвом лириком“(2016) као и прозно-есејистичка дела:“Доручак на Ади“, „Пандорина кутија“, „Крв пјесника“, „Хелиогабал“, „Тоље Паткаш“, „Капија Подгорице“.

Пјесме су му превођене на више страних језика.

Заступљен је у бројним пјесничким антологијама, панорамама и зборницима.

Добитник је низа значајних књижевних награда и признања: Огледало српско, Марко Миљанов, Михаило Лалић, Витомир Николић, Грачаничка повеља, Видовданска повеља, награда за животно дјело Удружења новинара Црне Горе и Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Заступљен је у антологијским изборима савременог пјесништва.

Умро је 13. децембра 2016.године у 69.години живота.

О великом пјеснику  Мишу Трипковићу  и орфејској снази његовог  пјесништва,  говориће пријатељи пјесници и новинари, поштоваоци његовог лика и дела.

Уводно слово о Мишу Трипковићу, супериорном, надмоћном, врхунском пјеснику, рећи ће Милица Краљ, уредница Трибине“ Ријеч“УКЦГ.

Вече ће се одржати у четвртак. 7.децембра у 19 часова у Духовном центру “Симеон Мироточиви“ на Немањиној  обали, Предград 31. у подгорици.

Добродошли!