Нова провокација Православној цркви: Предсједник Турске Ердоган обавиће муслиманску молитву намаз на Велики петак у цркви Светој Софији у Цариграду

10. априла 2017. - 22:05

Нови изазов православним Грцима бацио је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је изјавио да ће се молити као муслиман у Константинопољском храму Свете Софије у петак, 14. априла 2017, саопштава АгионОрос.

Такође је Ердоган устврдио да је указ «о претварању џамије Аја-Софија у музеј», који је потписао Кемал Ататурк — лажан.

Ердоган није оригиналан у својим покушајима да оспори указ Ататурка: раније је турски историчар и писац Мустафа Армаган такође тврдио, у својој књизи, да је потпис Кемала  Ататурка на документу о признању храма Свете Софије за музеј — лажан. Армаган је такође објавио да је Софијски сабор претворен у музеј «сплеткарењем Американаца» и да су амерички дипломати у том циљу наводно учинили притисак на власти Турске.

Ердоган је солидаран с тврдњама Армагана и намјерава да то потврди тако што ће обавити намаз у Светој Софији на Велики петак, 14. априла, што ће, безусловно, бити негативно примљено у православном свијету.

«Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган обавиће муслиманску молитву у петак, уочи, 16. априла, у Светој Софији, заједно са читавом владом и чиновницима» — кажу турски медији, позивајући се на изворе у турској влади, који су већ прецизирали да ће то бити „потез против крсташа“ и символичан акт трансформације музеја у активну џамију.

Коментаришући Ердоганову изјаву, митрополит солунски Антим у недјељној бесједи је казао: «Данас имамо тешку међународну ситуацију. Пријетње, страх, несигурност. Наши сусједи комшије из Турске пријете Аји Софији, пријете да ће заузети грчке територије све до града Кавала. У овој ситуацији не можемо остати равнодушни. Ми смо уједињени како бисмо заштитили своју земљу».

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру