Од 21. маја до 28. јула 2017. у Русију ће из Барија бити пренијет дио моштију светог Николе

28. априла 2017. - 23:38

 

Од  21. маја до 28. јула 2017. у Руској православној цркви биће пренос дијела моштију светог чудотворца Николе, које се чувају у папској базилици града Барија (Италија). То је јединствен догађај за читавих 930 година боравка часних мошти у Барију, у току којих оне никада нијесу напуштале град. Договор о том догађају без преседана, постигнут је приликом историјског сусрета Патријарха московског и све Русије Кирила с Папом римским Франциском 12. фебруара 2016. года.

Свети Никола је један од најпоштованијих светитеља не само у Римокатоличкој и Православној цркви, него и на читавом хришћанском свијету. Сваке године стотине вјерника Московске патријаршије борави у Барију да се поклоне часним моштима великог угодника Божјег. Међутим, за већину православних Руса таква поклоничка путовања су тешко остварива. Папа римски Франциско и Патријарх московски и све Русије Кирил надају се да ће молитве пред чудотворним моштима светитеља ојачати вјеру у срцима људи.

Акредитацију новинара у вези с преносом моштију светог Николе из Барија у Русију организоваће Пресс-служба Патријарха московског и све Русије.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру