Округли сто „Богословско и архијерејско деловање Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија“ (видео)

17. маја 2018. - 17:57

На Православном богословском факултету у Београду у уторак, 15. маја  у оквиру јубиларног 10. научног скупа „Српска теологија данас“ одржан је округли сто на тему: „Вера и мисао у вртлогу времена – богословско и архијерејско деловање Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија“.

На округлом столу којим је и завршен овај симпосион поред двојице владика г. Амфилохија и г. Атанасија, говорили су Епископ пожаревачко-браничевски г. Игнатије, академик Матија Бећковић, протојереј-ставрофор Радивоје Панић.

Двојица професора изнели су запажања како о сопственом теолошком опусу, тако о контексту у коме су стварали. Мање познате биографске податке из различитих периода њихових живота открили су остали учесници округлог стола, саглашавајући се у једном – да је Богословски факултет у Београду имао привилегију да, у времену у коме је хришћанство било прогоњено на овим просторима, има њих двојицу који су, спајајући огромну љубав према Цркви и богословљу са њој сразмерном неустрашивошћу и бескомпромисношћу пред истином и историјом, усмерили ток савремене теологије.

Повод овогодишњег симпосиона био је обиљежавање 80 година живота проф. др Амфилохија Радовића, Митрополита црногорско-приморског и проф. др Атанасија Јевтића, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и професора емеритуса.

 

ТВ Храм: Округли сто „Богословско и архијерејско деловање Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија“