Парох спичанско-мишићки протојереј Петар Церовић и управитељ сутоморске жупе мр дон Дејан Турза током Васкрса манифестовали добросусједске односе православних и римокатолика у Спичу

19. априла 2017. - 12:37

Парох спичанско-мишићки протојереј Петар Церовић и управитељ сутоморске жупе мр дон Дејан Турза, наставили су традицију служења васкршње литургије и ускршње мисе у двоолтарној цркви св. Текле у Папанима код Сутомора

Као и ранијих година, на литургији коју је служио православни парох били су присутни католички вјерници предвођени својим локалним жупником. Прочитавши васкршњу посланицу митрополита црногорско-приморског Амфилохија, протојереј Церовић захвалио се на сарадњи колеги Турзи из сутоморске жупе и позвао православне вјернике да дођу на јучерашњу католичку мису, што је и услишено.

Указавши да то чини у знак плодоносне сарадње коју остварују и циљу даље захвалности за афирмацију међувјерског склада правослаца и католика на овом простору, жупник Турза поклонио је свој православном колеги дуборез у брачком камену катедрале св. Трифуна.

-Св. Трифун је светац из трећег стољећа, светац неподијељене цркве. Нека те поштовани и драги брате у Христу, прати његов заговор у даљој служби, током које вјерујем да ћемо наставити овако дивну сарадњу“ – казао је Турза, уручујући поклон пароху Церовићу.

Услиједило је након тога симболично надметање у ломљењу јајима између два свештеника.

Извор: sutomorske-novine.info