Паштровићи свог пароха протојереја Синишу Смиљића испратили на нову дужност

16. маја 2017. - 12:54

Поводом славе школе вјеронауке у Тудоровићима, у Парохијском дому и Цркви Светог Николе, одржана је пригодна свечаност којом је обиљежен и одлазак оца Синише Смиљића, вјероучитеља у школи, који након дуго година службе у Тудоровићима, прелази на нову дужност пароха у Улцињу.

У име Црквеног одбора предсједник Крсто Рађеновић подсјетио је да су Паштровићи, како је рекао, старо српско племе, мало по величини, а велико по својој историји и значају, одувјек гајилило посебан однос према цркви.

– Током своје бурне историје, иако вјековима под снажним утицајем најјачих свјетских сила тог времена, познато је да су Паштровићи успјели сачувати своју традицију, вјеру православну и цркву. С вјером у Бога и снагом духа одолијевајући свим завојевачима, с поносом и као свету дужност преносе своју традицију, остављајући је у аманет потомцима све до дана данашњег истакао је Рађеновић, нагласивши да је 2007. године долазак младог протојереја Синише Смиљића дао снажан замајац и допринос очувању и преношењу традиције и вјере на млађа покољења.

– Наш парох убрзо постаје утемељивач и обновитељ парохијског живота на овим просторима, након више од 80 година. Слиједећи дух и доктрину паштровског битисања на овим просторима, он је својим несебичним залагањем и кроз цркву, подржао већ вјековима установљену традицију Паштровића. Дјела су његова уграђена у црквама Св. Недјеља, Св. Сава, Св. Митар, Св. Никола, Св. Јован, Св. Петка и Св. Стефан Стиљановић. Као учитељ и утемељивач вјеронауке у школи у Тудоровићима, убрзо је ставља у ред једне од најбољих школа у Црној Гори са преко 70 ученика. У циљу квалитетног преношења црквеног учења и упознавања ученика са организацијом и ширином православља, он организује бесплатне екскурзије за њих и одводи их у посјете Грчкој, Русији, Србији, Босни и Италији.

Како Рађеновић каже, Паштровићи су му нарочито захвални за обнову храма Александра Невског, за чији подухват је поднио и највећу жртву и прогнан из Црне Горе.

– Након проведених десет година у Паштровићима можемо слободно рећи да је отац Синиша своју мисију испунио на најбољи начин, достојан једног свештеног лица, и Паштровићи му на томе остају вјечито захвални. Желимо му пуно успјеха на новом задужењу, и да га свака срећа прати казао је Рађеновић, додајући да и новом пароху Драгославу Ракићу желе доброДошлицу и пуно успјеха у будућем раду.

Драган Стојановић

Извор: Дан

Фото: YouTube; Дан

Тонски прилог Радија Светигора