Петровдан у Цркви Светог Ђорђа под Горицом

13. јула 2017. - 14:11

Светим Литургијским сабрањем – у Цркви  Светог Ђорђа, под Горицом у Подгорици – молитвено је прослављен дан посвећен првоврховним ученицима Христовим, Апостолима Петру и Павлу, на којима се кроз вјекове Црква саздавала.

Овим светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић са својом браћом, свештенослужитељима – протојерејем-ставрофором Милетом Кљајевићем, јерејем Блажом Божовићем, а уз молитвено учешће протојереја-ставрофора Милуна Фемића и протојереја Јована Радовића.

Данашње богослужење  посебно је  уљепшано чтецирањем младих Николе Станишића, Немање Кљајевића и Николе Прелевића.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, празничном бесједом присутнима се обратио отац Драган,  који је казао :

,, По свој земљи изиђе глас њихов и до краја васељене, ријечи њихове“ – ово је прокимен уочи слушања данашњег Апостола, одјељка који се чита на Светој служби поводом празника Светих Апостола Петра и Павла „, упитавши ,, Шта је то, што су Апостоли предали Цркви,  што ми имамо данас, захваљујући њима ? “  и одговоривши да је то: истина о томе – ко је Син Човечији.

,, Господ Исус Христос пита своје ученике – Шта кажу народи, ко је Син Човечији  ? (знајући притом, да сви већ имају представу о томе шта је све Исус Христос чинио на земљи, како је исцјељивао болесне, како је васкрсавао мртве…)“. Подсјетивши нас, потом, да је ,,  у људском роду прије Исуса Христа било људи који се сматрају изузетним,“ (па се наводи да су то били Пророци: Јован Крститељ, Јеремија, Захарија и други силни пророци) „међутим, Петар којег данас прослављамо, каже Господу – да је Он, Син Божији „.  ,, То су Истине наше православне вјере“ нагласио је началствујући свештенослужитељ, прота Драган ,, да је Исус Христос Син Човјечији и да је Он, Друго Лице Свете Тројице, Оваплоћени Бог“. Отац је потом нагласио  да се тиме ,, исповиједа јединство Бога и човјека, љубав Божија према човјеку и љубав људска према Богу ,“ пожељевши, на крају своје бесједе, да ,,  Господ Бог да, да то најблискије јединство Бога и човјека непрекидно прожима сав наш живот „.

Заблагодаривши Господу што нас је удостојио присаједињења са Њим, парохијани Цркве Светог Ђорђа, и на овим високим подгоричким температурама,  наставили су заједничарење у свјежем окружењу гостопримнице овог Светог Храма.

Елза Бибић