Поклоничко путовање школе вјеронауке и парохијана из Паштровића

24. новембра 2017. - 11:16

Поклоничко путовање парох је организовао управо за вријеме свог дежурства у Манастиру Острогу а да би редовну недељну Литургију и час вјеронауке који дјеца и народ имају у парохијској цркви заједнички доживјели и осјетили на другачији и још обогаћенији начин искористивши погодне услове и околности, те заједнички направили једну несвакидашњу цјелодневну причу и доживљај за све, а уз помоћ и сарадњу родитеља и неколико чланица Кола православних сестара парохије.
Путовање је започело Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру, након које су сви усрдно дочекани и угошћени трпезом љубави те је у наставку у трпезарији манастира живописно предавање одржао сабрат манастира отац Роман који је ријечима својим и духовним искуствима других пренио ријечи поуке и догађаја везаних за манастир и Светог Василија и вјерних који ту долазе.
По предавању сви заједно су приступили на поклоњење гдје им је прочитана молитва код моштију Светог Василија те по благослову оца Сергија намјесника манастира свима су уручени пригодни дарови и сувенири за молитву и успомену.
Благодарност дугујемо оцима и братији манастира на свесрдном дочеку и испраћају.

У наставку путовања било је поклоњење моштима Светог Арсенија Сремца, гдје су нас дочекале монахиње манастира које су нам испричале историјат манастира.
Посебну жељу, потребу и обавезу у доласку имали смо да се поклонимо и гробу Младенке Маше Зековић, недавно због тешке болести упокојене попадије, која је дуго година била вјероучитељ у Даниловграду, а својом мајчинском бригом и искреним и преданим радом до последњих дана свог живота са дјецом и у Даниловграду и на новој дужности у Бару задужила све нас и дјецу и родитеље и колеге вјероучитеље и свештенство да се за њу молимо и њезиним примјером јачамо и водимо и у квалитетном васпитању дјеце и у међуљудским односима уопште.

Послије Ждребаоника, путовање је настављено према Подгорици гдје смо посјетили Саборни храм Васкрсења Господњег. У храму су нас дочекали вјероучитељи школе вјеронауке при храму Павле Божовић и Ана Ненадић, који су нас провели кроз храм испричавши нам историју градње као и богатих садржаја које храм у себи и својој огромној архитектонској, фрескописној и ризничној љепоти посједује. Након тога су полазници обе школе вјеронауке сишли у крипту храма гдје је су уживали у већ унапријед договреној пројекцији веома популарног духовног анимираног филма „Принц из Египта“, након чега су нас домаћини вјероучитељи са дјецом угостили послужењем у крипти те даривили иконицама као благослов храма и успомену на добро дружење. За то двочасовно вријеме, родитељи су такође имали вријеме за себе, шетњу и предах уз дружење.
При поласку на даље путовање, испратио нас је и свештеник, секретар храма Мирчета Шљиванчанин пренијевши свима благослов храма и исказавши увјек добродошлицу за све, уручујући ријечи поуке и даривавши све такође иконама као успомену на дружење.
Благодаримо вјероучитељима, оцу Мирчети и управи храма на указаном гостопримству, дочеку, добром дружењу и расположењу које су припремили за нас и дали посебну ноту нашем путовању.

Поклоничко путовање завршено је са посјетом Манастиру Дајбабе, гдје нас је братски дочекала братија манастира. Служењем вечерње службе и поклоњењем чудотворним моштима Светог Симеона Дајбабског од кога примивши благослов а под несвакидашњим утиском мистике катакомбне цркве у вечерњим сатима група је наставила пут ка својим домовима размјењујући утиске и доживљена искуства са једнодневног путовања које је по свом садржају свима оставило утисак вишедневног..
Благодарни Богу, светињама и свима на свему. Амин.

Парох паштровски
протојереј Драгослав Ракић