Пола вијека архијерејске службе владике Лаврентија

31. јула 2017. - 14:36

На дан када наша Света Црква прославља Божју угодницу, великомученицу Марину, у народу поштовану Огњену Марију, историја наше Цркве бележи велики јубилеј – 50-годишњицу владичанске службе српског архијереја, Преосвећеног Владике г. Лаврентија (Трифуновића).

У светлости Христовој која је обасјала Шабац и сву земљу, сабрани благочестиви народ, међу којима је био и велики број Срба из расејања,  дочекао је Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја.

На торжественој Литургији саслуживали си Преосвећена господа Епископи шабачки Лаврентије и шемпурски Исаија из Чешке Православне Цркве, као и велики број свештеника и монаха из готов свих епархија Српске Православне Цркве. Апостол је читао академик Димитрије Стефановић, а појао је хор Свети Јован Богослов при Саборном храму у Шапцу.

Честитајући педесет година владичанске службе епископу Лаврентију Патријарх је казао:

-Господу да заблагодаримо за дар и милост Његову исказану према нашој Цркви и народу што имамо Епископа са којим се поносимо, на којег треба да се угледамо, и чији свети живот треба да служи као пример свима нама…Преосвећени Владика Лаврентије је и у овом тешком времену извор духовне речи која напаја жедне и гладне душе Бога живога.

Свјатјејши је упоредио живот, дело и мисионарење владике Лаврентија са мисионарским радом Св. Мардарија Ускоковић, првог српског архијереја на америчком тлу, а чије су мошти недавно обретене као нетљене.

За живу Цркву, за труд, рад, градитељство у расејању и Србији, Преосвећеном Епсикопу г. Лаврентију  одлуком Светог Архијерејског Синода, Патријарх г. Иринеј је уручио орден Светог Саве првог реда.

Евхаристијском сабрању присуствовали су мати Харитина са сестринством из Пећке Патријаршије, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, представници шабачке градске власти, многе личности јавног и културног живота Шапца, Београда и многи други.

Јубилеј пола вијека архијерејске службе владике Лаврентија обиљежен је и пригодним садржајима.

Вече уочи празника одржана је Акдемија  на којој је приказан позоришни комад „Телеграм о животу Владике г. Лаврентија који је рад драмске секције шабачких основних и средњих школа .

 

У наставку обележавања педесетогодишњице владичанства епископа Лаврентија представљена је монографија „Лаврентије – празник светлости тихе„. О књизи су надахнуто говорили академик и песник Матија Бећковић, протојереј – ставрофор проф. др Велибор Џомић и аутор монографије протођакон др Љубомир Ранковић.

Отац Велибор је казао да је ово прилика да се проговори о апостолском и мисионарском служењу Епископа шабачког г. Лаврентија који је по свему необичан архијереј, почев још од утробе мајчине коју је поделио са братом, научен да дели те је читавог живота делио, те је за време његове епископске службе ван Србије настало пет, а у Србији поделом две (епархије Шабачка и Ваљевска).

Аутор монографије је истакао да на страницама монографије читамо живот владике Лаврентија чији су трагови неизбрисиви и уткани у 20. и почетак 21. века и да се, видевши препуну порту, обраћа живој Цркви као и да је вечерас овај амфитеатар постао амфитеатар над амфитеатрима, без граница и у времену и у вечности.

Његова Светост је отворио  изложбу фотографија о животу Преосвећеног Владике г. Лаврентија у Павиљону културе у порти. Aутор изложбе је историчар и кустос Народног музеја у Шапцу Бранко Станковић, који је материјал прикупио из Епархије шабачке и приватних извора. Од Богоштице, родног места владике Лаврентија, до Богосавца који је најновија задужбина Преосвећеног Владике, на паноима видимо живот и дело народног Владике. Изложба је отворена сваког дана и трајаће до краја августа.

Данашњем сабрању присуствовао је посебан гост из Немачке, велики дародавац Епархији шабачкој г. Хорст Вробел са супругом, који је, између осталог, даривао крст на Соко Граду у знак покајања немачког народа због бомбардовања Србије 1999. године.