Православље у Републици Доминикани

18. септембра 2017. - 21:38

Православна вјера се шири благодаћу Божјом, трудом и залагањем мисионара Цркве Христове и у далекој Републици Доминикани.
У тој острвској централноамеричкој земљи, која је познато туристистичко мјесто, чије би све асоцијације повукле на све друго осим на православље, ипак морамо нашим читаоцима написати и објавити, да православна вјера у Републици Доминикани постоји, егзистира и полако се почиње ширити.

У 15. недељу по Тројчиндану, 17. септембра 2017. године, када прослављамо Светог свештеномученика Вавилу, Пророка Мојсија Боговидца и Светог Петра Дабробосанског, служене су Литургије на два краја државе Доминиканске Републике, у мјестима Пунта Кана и у Пуерто Плати.

Литургијско сабрање у мјесту Пунта Кана

У мјесту Пунта Кана, свету Литургију служио је архимандрит др Евстатије Ајздејковић, који је дошао из Венецуеле да би овдје служио службу Божју и окупио православне хришћане, Србе, Русе, Македонце. Они у овом граду живе и раде петнаестак година и већ други пут се окупљају на светој Литургији коју служи о. Евстатије.
Литургија је служена у капели која је изграђена у склопу хотелског комплекса у једном етно селу у овом граду. Капела је туристичка атракција која се изнајмљује и не припада ни једној конфесији нити цркви. Добровољним прилогом г. Милоша Кораћа је плаћено изнајмљивање капеле.
После прочитаног апостолског одјељка и јеванђеља о. Евстатије је подучио вјерне, у литургијској бесједи говорећи им о неопходности живота у Христу и са Христом.
У току Литургије сви сабрани су се причестили, а о. Евстатије је подијелио иконице, крстиће и тамјан на благослов за наше вјернике, и пренио поздраве и благослове Високопреосвештеног Митрополита Амфилохија.
У Републици Доминикани иначе нема православног храма.
Идеја и потреба за храмом постоји, али су финансијске и материјалне могућности слабе.
Сада се ради на томе да се осмисли програм за прикупљање средстава за куповину плаца и локације за изградњу будуће цркве. То је велики благослов уопште и покренути идеју о изградњи православне богомоље у овој држави.
После литургијског сабрања радосни вјерници су заблагодарили архимандриту др Евстатију на доласку да служи литургију и окупља вјерне око Христа на светим литургијама и на бризи Српске Православне Цркве и њене епархије за Јужну и Централну Америку. Договорено је са о. Евстатијем да следећа Литургија у Пунта Кани буде у новембру.

Литургија у мјесту Пуерто Плата

На сјеверу земље на другом крају острва, у мјесту Пуерто Плата Литургију је у свом стану служио о. Рафаел Гонзалес, клирик Московске Патријаршије Руске Заграничне Цркве. Отац Рафаел је у току Литургује вјенчао двоје младих. У Свету Тајну Брака ушли су Антон Николајевич Блаходани поријеклом из Запарожја из Украјине и Викториа Александрова Вјачеславовна која је поријеклом из Санкт-Петербурга из Русије.

 

Једина два канонска свештеника у Републици Доминикани су отац Рафаел Гонзалес, клирик Московске Патријаршије Руске Заграничне Цркве и када дође из Венецуеле архимандрит др Евстатије Ајздејковић, клирик Српске Православне Цркве.

Молимо се Господу Исусу Христу да подари снаге мисионарима Цркве Православне у Републици Доминикани, како би се наука Христова проширила међу свим народима, као и да Господ упути на добре људе да би се у што скорије вријеме нашла локација и подигао први православни храм у Републици Доминикани, гдје би се наш народ окупљао и учестовао у редовном литургијском животу.

Александар Вујовић