Празник појаса Пресвете Богородице прослављен у Бијелој

13. септембра 2017. - 21:55

Храмовска слава прослављена је данас у цркви Полагања ризе пресвете Богородице у Бијелој. Овом светом чину у древном бијељском храму који датира из XИИ вијека, присуствовао је велики број вјерника.

Свету Литургију служило је свештенство херцегновске општине и гости из других епархија. По лијепом обичају кроз засеок Вала ношене су Литије, услиједило је резање славског колача, а потом и свечани ручак у парохијском дому. Крсну славу данас је прославило и Коло српских сестара из Бијеле. Вјерном народу пригодном бесједом обратио се отац Живојин Живковић из Бањалучке епархије, говорећи о путу појаса пресвете Богородице од Јерусалима преко Кападокије до Цариграда. Истакао је да се данас обиљежава и празник Светих новомученика јасеновачких и подсјетио на хришћанску обавезу да опраштамо али не заборављамо.

Празник  појаса пресвете Богородице, установљен је у XII вијеку, а до тада се славио заједно са празником Покрова. Према предању, појас пресвете Богородице, након њеног успења, предат је апостолу Томи и у првим вијековима био је чуван у Јерусалиму, а сада се ова светиња налази у манастиру Ватопед на Светој гори.