Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Ребеку Мекдоналд

19. априла 2017. - 23:04

Председник Републике Српске г. Милорад Додик уручио је 18. априла 2017. године у Бањалуци одликовање угледној привредници и хуманитарки гђи Ребеки Мекдоналд из Канаде.

Председник Републике Српске одликовао је гђу Ребеку Мекдоналд орденом части са златним зрацима за признати јавни рад и резултате, допринос у области хуманитарног рада и помоћи српском народу и Српској Православној Цркви у обнови, као и допринос развоју билатералних односа између народа Републике Српске и Канаде.

Председник Републике нагласио је да му је изузетна част да може гђи Ребеки Мекдоналд да уручи орден и захвалио јој на свему што чини на промоцији Републике Српске и српског народа у Канади. Додели одликовања присуствовао је Преосвећени Епископ бањалучки г. Јефрем, архимандрит Стефан Шарић, протођакон др Дамјан Божић и г. Дејан Накић.

Гђа Мекдоналд финасирала је изградњу српске православне цркве у Торонту, помаже српске организације и манифестације и стипендира младе Србе у Канади. Гђа Мекдоналд, крштено име Убавка Митић, рођена је у Сарајеву. Одрасла је у Београду. Након друге године студија на Медицинском факултету одлази у Торонто.  Пре двадесет година основала је фирму JUST ENERGY која се бави продајом енергетских деривата. Због великог успеха у пословању седам године за редом бирана је за најуспешнију жену у Канади. Више пута отварала је Њујоршку берзу, што се сматра круном успеха пословних људи у Северној Америци.

Гђа Ребека је најуспешнија Српкиња и једна од најутицајнијих жена у свету бизниса и политике у Северној Америци. У току ратова и погрома српског народа, гђа Мекдоналд је помогла принудно расељено српско станивништо. Преко Владе Канаде упутила је новчану помоћ за народ у поплављеном Обреновцу. Обновила је више сиротишта. Један део Универзитетске болнице у Торонту носи њено име.

Извор: СПЦ