Прослављен празник Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу

1. октобра 2017. - 23:28

Саборни храм СПЦ у Буенос Аиресу прославио храмовну славу. Епископ Јован (РЗЦ) поручио да литургијска сабрања утврђују јединство међу православнима.

 

Празник Рођења Пресвете Богородице литургијски је прослављен у Саборном Храму Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, који је тога дана прославио и храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију служили су Преосвећени Епископ диоклијски господин Кирило, викар Митрополита Амфилохија и Епископ Јован из Руске заграничне цркве, уз саслужење јереја Стефана Јовановића и јеромонаха Серафима.

У бесједи након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јован је заблагодарио владици Кирилу на позиву да на овај велики празник служи Литургију у Храму Пресвете Богородице.

-Ово је већ прерасло у традицију, да ја на Празник Рођења Пресвете Богородице служим Литургију у овом светом храму, заједно са вашим епископом, свештеницима и вама драга  браћо и сестре. Управо оваква сабрања међу православнима утврђују њихово јединство и братску љубав у Христу, – казао је епископ Јован.

По одслуженој Литургији, монахиња Лидија и монах Давид су све сабране угостили за трпезом љубави.

Како је празник Рођења Пресвете Богородице ове године пао на радни дан, централна прослава је благословом епископа помјерена на прву наредну недјељу, 24. септембра, како је то обично и пракса у парохијама у расејању.

Празник Рођења Пресвете Богородице је први по реду велики црквени празник којим започињемо Нову црквену година.

Оливера Балабан