Радост Литургијског сабрања у далеком Еквадору, Митрополит Амфилохије служио у Гвајакилу

4. децембра 2017. - 0:03

У 26. недељу по Духовима, када наша Православна Црква слави Светог Григорија Декаполита Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски и администратор Буеносајрески и Јужноцентрално Амерички господин Амфилохије служио је Свету Литургију у граду Гвајакилу у Еквадору.

На Литургији, која се слузила у Благовјестенској Цркви која је под јуриздикцијом Буеносајреске и јужноцентрано америчке епархије српског патријархата Високопреосвеценом Митрополиту су саслуживали јеромонах Рафаил (Чепрњић) и протођакон Владимир Јарамаз.

Прије Литургије митрополит је крстио, а потом на Литургији миропомазао еквадорца Карлоса Вићенте Еразо Ордоњеза који је по својој жељи на крштењу добио име Милош.

У препуној Благовјештењској цркви на Литургији, која је служена на шпанском а предходни дан на црквенословенском језику, појала је пјевница која је при овој парохији формирана још прије седам година.

На Малом Входу Митрополит је рукопроизвео јеромонаха Рафаила (Чепрњића) у чин архимандрита похваливши његов рад и залагања у ширењу мисије и истине православља у својој парохији и у цијелом Еквадору.

На крају Литургије митрополит се обратио вјерном народу пригодном Архипастирском бесједом у којој је подсјетио на ријечи великог учитеља Цркве Христове светог Игњатија Богоносца који је рекао да тамо гдје је епископ заједно са свештеницима, ђаконима и вјерним народом сабран на једном мјесту и служи свету Литургија тамо је Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква, што значи да је данас овдје сабрана сва пуноћа Цркве Христове. И ниједна црква на свијету нема ово што данас ми овдје имамо.

„Ово што данас видимо овдје је велики дар Божији, и ја као ваш Епископ, благодарим и вама, што заједно са својим свештеником, новим архимандритом Рафаилом, продужавате дјело Божије, подижући овај храм и сабирајући се у њему“, истакао је митрополит Амфилохије.

протођакон Владимир Јарамаз