Савиндан прослављен у Буенос Аиресу

3. фебруара 2018. - 23:19

 

Празник Савиндан свечано је прослављен у Буенос Аиресу, у храму посвећеном Првом Архиепископу српском Светом Сави. Централна, литургијска прослава, помјерена је за недјељу 28. јануара. На сам дан празника, 27. јануара, служено је свечано бдење у цркви Светог Саве.

Следећег дана, у недељу 28. августа, служена је Света Архијерејска Литургија, коју је на молбу и позив Епископа диоклијског господина Кирила, служио Његово Преосвештенство Епископ каракаски и јужноамерички Руске заграничне цркве, господин Јован. Епископу су саслуживали презвитер Стефан Јовановић, јеромонах Серафим и јерођакон Давид, уз учешће бројних вјерника.

По завршетку Свете Литургије, преломљен је славски колач.

Честитајући празник и славу храма свим присутним вјерницима, владика Јован је у бесједи казао да Светог Саву прослављамо као светог, јер је цио његов живот био следовање јеванђелских ријечи „ Него иштите најприје Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати“ (Мт. 6, 33).

„ Свети Сава је био принц, син жупана Стефана Немање (касније Светог Симеона), али је оставио тај живот у срцу царске породице и посветио се монашком животу. Прво је тражио Царство Небеско, а Бог му је дао и све остало. Српска Православна Црква је захваљујући Светом Сави постала аутокефална. Он је успоставио српску државу, оснивао школе, све је то радио ослушкујући благослов Божији и живећи по Јеванђељу. Да је наставио свој живот као принц, вероватно би био велики принц, међутим, Срби можда никад не би имали таквог просветитеља и учитеља, Српска Црква можда не би постала самостална, и можда никада не би тако била организована српска држава. Зато ми кроз вјекове до дана данашњег, прослављамо име Светог Саве”, казао је владика Јован.

Потом је отац Стефан пренио благослове и честитке владике Кирила, који је због обавеза морао да отпутује у Епархију западно-америчку, и заблагодарио владици Јовану што се одазвао позиву владике Кирила да дође у храм Светог Саве и да служи Литургију на дан храмовне славе. „ Чињеница да сте се са Вашом епископском, пастирском љубављу, молили са нама и за нас, на празник нашег Првог Архиепископа српског, нама је веома важна и драга“, казао је отац Стефан.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави у парохијском дому. Свечани славски ручак је организован од стране Управног одбора храма Светог Саве, уз помоћ неколико парохијана.

Током ручка представљено је и ново штампано издање Епархије буеносаиреске и јужно-централно америчке „Беседа о правој вери“,коју је написао Свети Сава поводом Првог сабора епископа и владара српских, у манастиру Жича 1220. године. Текст бесједе је на шпански језик превела госпођа Клара Кортазар.

Свети Сава у бесједи о правој вјери позива власти да вјерују и исповједају истине вјере које су изложене у никејско-цариградском Симболу вјере, као и друге догме Васељенског сабора:

„Браћо и другови и оци и чеда богозвана, приклоните богољубива срца ваша да чујете божанствене заповести. И пошто чујете ове свете речи, положите их, дакле, браћо, у ваша срца и на савести душа ваших и пред очи ума, и разумејте.

Премилосрдни и човекољубиви Бог, имајући неизмерну милост према људском роду, приклони небеса и сиђе на земљу и својим божаственим промислом и добровољним подношењем многоврсних страдања божанског тела просвети наш род и посла свете Апостоле у сав свет, рекавши им:

“Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“ (Мт 28,19). Али како они сами до нас не дођоше, то оци наши, чувши уистину речи њихове, повероваше им. Предобри Бог, који има бескрајну милост и не жели да ни један од нас погине (I Тим 2,4), и по истој тој првој заповести и на исти начин по учењу и проповедању светих Апостола, уздиже мене на ово светитељство, хотећи да преко мене “испуни недостатке наших отаца.“ (Кол 1,24). И Духом својим Светим заповеди ми да вам објавим реч своју о вашем спасењу, коју, с љубављу чувши је, сачувајте, да и ми постанемо заједничари реда светих.

И ово прво молим вас, дакле, браћо и чеда, нашу сву наду на Бога положивши, прво праве вере Његове да се држимо Јер “друге основе“, као што рече Апостол, “нико не може положити, већ само коју положи“ (I Кор 3,11) Дух Свети преко светих апостола и богоносних отаца, а то је права вера, која је на светих седам васељенских сабора потврђена и проповедана.“ ( одломак из „Бесједе о правој вјери” Светог Саве)

 

 

презвитер Стефан Јовановић

Оливера Балабан