СИНОД БУГАРСКЕ ЦРКВЕ УЗНЕМИРЕН ПРЕДЛОЖЕНИМ АНТИЦРКВЕНИМ ЗАКОНИМА У УКРАЈИНИ

14. јуна 2017. - 19:54

Православна Црква и светска јавност настављају да изражавају узнемиреност по поводу могућег изгласавања антицрквених закона № 4511 и № 4128 у Украјини. Синод Бугарске Православне Цркве узнемирен је залагањем одређених политичких актера у Украјини за усвајање антицрквених закона, преноси Информативно-просветитељско одељење УПЦ.

Најсветији патријарх Бугарске Православне Цркве Неофит је у име Свештеног Синода Бугарске Православне Цркве, 9. јуна, упутио званично писмо председнику Украјине Петру Порошенку и председнику Врховне раде Андреју Парубију. У овом званичном обраћању изражена је дубока узнемиреност Бугарске Црве у вези са разматрањем антицрквених предлога закона у украјинском парламенту.

«Сматрамо да су предложене измене закона нескривено дискриминативне. Оне на очигледан начин нарушавају једнакост верских организација у Украјини пред законом и судбину парохија стављају у руке људи који са тим немају везе, и на тај начин стварају правни основ расколницима и екстремистима за отимање храмова канонске Украјинске Православне Цркве», — пише у званичном писму, чију копију је добило Одељење за спољне црквене везе Украјинске Православне Цркве.

Заједно с тим, Најсветији поглавар Бугарске Цркве је истакао да су законодавне иницијативе такве врсте «изузетно опасне по крхки међуверски консензус» у Украјини и подвукао да се предложене измене закона «не могу наћи нигде у савременом цивилизованом свету».

Његова Светост уверава да код верника Бугарске Цркве, међу којима се не налазе само држављани Бугарске, већ и многих држава широм света, поменути предлози закона «изазивају чуђење и револт, јер они противрече начелу немешања државе у послове Цркве и стварају услове за грубо кршење права верника.»

Патријарх Неофит изражава безусловну подршку Бугарске Православне Цркве «братској канонској Украјинској Православној Цркви», и позива председника Украјине и председника украјинског парламента да «покажу политичку мудрост и да искористе свој утицај како би помогли да се предложене дискриминативне измене закона скину са дневног реда Врховне раде Украјине».

С руског Александар Ђокић

http://www.pravoslavie.ru/srpska/104322.htm