Службени став РПЦ о документима Критског сабора: Наставити свеправославни дијалог

29. новембра 2017. - 22:51

На данашњем заседању Архијерејског Сабора РПЦ, митрополит волокаломски Иларион (Алфејев) председник Синодалне библијско-богословске комисије, изнео је закључке о документима Сабора одржаног на Криту јуна прошле године.

Указујући да у многим елементима припреме и одржавања Сабора није поштован свеправославни консензус, митрополит је Саборске документе поделио на оне који су раније били усаглашени и оне који су донети на самом Сабору (Посланица и Енциклика).

Од раније усаглашених докумената на Сабору на Криту нису претрпеле битне измене документи „О значају поста и његовог придржавања данас“ и „О аутономији и условима њеног проглашавања“. Ти документи су прихватљиви за Руску цркву.

Другу групу докумената чине они који су претрпели садржинске суштинске измене на Криту: „Православна дијаспора“, „Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом“, „Тајна брака и препреке за њега“ и „Мисија Православне цркве у савременом свету“.

У документу о „Православној дијаспори“ уведена је забрана аутокефалним црквама да додеју „оне архијерејске титуле које већ постоје“. То решење, по Руској православној цркви, захтева додатно разматрање на свеправославном нивоу.

Документ „Однос православне цркве са осталим хришћанским светом“ унео је највећи немир у православну јавност. Чак ни на самом Криту око њега није постигнуто једномислије: није га потписало 21 од 161 архијереја учесника Сабора, у том броју 17 од 25 архијереја СрпскеПЦ. Најкритикованији су термини „црква“ за инославне заједнице, као и „тражење“ или „васпостављање“ јединства хришћана. Руски предлози у предсаборском конципирању документа нису прихваћени.

Документ „Тајна брака и препреке ка њему“ претрпео је пуно измена које га суштински мењају. Тако је формулација „Црква не признаје могућим за своје чланове склапање истополних савеза“, замењена је са „Црква не признаје својим члановима могућност склапања грађанских бракова, како истополних, тако и оних са супротним полом“.

Документ „Мисија цркве у савременом свету“ оставља утисак да је Оваплоћењем сав људски род већ сабран у Христу, спасен и обожен. Што је изазвало критику у православној средини.

„Посланица“ и „Енциклика“ Критског сабора у целини нису у супротности са социјалним учењем РПЦ, али садрже читав низ нејасних формулација који захтевају даље разматрање на свеправославном нивоу.

Због свега тога, Руска црква сматра да је пројектима-докумената Критског сабора потребна даља дорада и усвајање консензусом свих Помесних цркава, како би били и обавезујући за све православне.

Овај став Синодске библијско-богословске комисије који је изнео пред Архијерејским Сабором РПЦ митрополит Иларион, највероватније, ће бити озваничен од самог Сабора.

Извор: pouke.org/forum/