Свечани концерт поводом четврте године од освећења Саборног Храма Христовог Васкрсења

8. октобра 2017. - 0:35

Сви они који су се 7. октобра 2017. године у вечерњим часовима задесили у главном граду Црне Горе, у Подгорици, а том приликом су посјетили Саборни храм Христовог Васкрсења, могли су присуствовати заиста посебном догађају.

Величанственим наступом Српског пјевачког друштва “Јединство” из Котора – који је под диригентском палицом мр ђакона Ненада Лазаревића и Српског пјевачког друштва “Светосавник” из Подгорице, који води професорица музике, диригент Ратка Вујачић на прави начин је започета прослава четврте годишњице од освећења Саборног Храма.

Поменута два пјевачка друштва су овом приликом изводили композиције духовног и свјетовног карактера.

Свечани заједнички концерт, који је отпочео у 19 часова и 30 минута у крипти Саборног храма, обиловао је изузетно добром атмосфером, као и професионалним приступом, оличеним кроз сјајно извођење украшено разним варијатетима мелодије.

Поздравно слово одржао је протојереј Предраг Шћепановић заблагодаривши свима на великом одзиву, као и на издвојеном времену.

Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије благословио је почетак овог свечаног концерта  истакавши да Литургијски ми прослављамо Обновљење Јерусалимског Храма, а кроз њега и освећење и обновљење Подгоричког Храма који обнавља нас, обнавља овај страдални град Подгорицу, који је преко 70 пута бомбардован и пострадао диригован од онога чије је име деценијама носио. Све се обнавља овим Храмом,

– радује ме што сјутра имамо сабор омладине јер је то будућност наше цркве и нашег народа, а ако се омладина дотакне ове обнове онда има наде и за европу и за цио свијет, закључио је Митрополит Амфилохије.

Програм је започела Марија Драшковић која је рецитовала стихове пјесме “Чудо у цркви” – Десанке Максимовић.

Српско пјевачко друштво “Јединство” из Котора извело је композиције : “О преблаги тихи учитељу” (Н. Књажинскаја) ; “Богородице дјево” (Х. Парезановић) коју је отпјевала солисткиња Дарија Лазаренко – сопран ; затим су услиједиле  композиције :  “Мати Божија” (П. Чесноков) ; “Кто Бог велиј (Д. Бортњански), док је напослијетку СПД “Јединство” закључило прво дио концерта композицијом анонимног аутора : “Полијелеј” – напјевом Јаблачинског манастира.

На сцену је потом изашла солисткиња и етно појац – Даница Црногорчевић која се  уз пратњу СПД-а “Јединство” представила пјевајући “Вера наша вера славна” Светог Владике Николаја Велимировића (Жичког и Охридског).

Након изузетног наступа, гости из Котора су сцену уступили домаћинима – Српском пјевачком друштву “Светосавник” из Подгорице којима диригује професорица музике Ратка Вујачић.

Тако је публика у крипти подгоричког Саборног храма имала прилику да чује дјела : “Завоље се двоје младих” (Б. Таминџић) ; “Српкиња” (И. Бајић), уз пратњу Неде Стајкановић (Виолина), Теодора Ћалић (Виола) и Стефана Лазаревића који је свирао виолончело.

Након првог дијела концерта стихове Љубивоја Ршумовића – “Жице око Грачанице” казивала је Марија Драшковић.

Следећа је наступила Јелена Бојовић која је извела композицију “Црвен Цвет” у аранжману који је написала професор музике Ратка Вујачић.

Затим су услиједили веома запажени наступи сопрана Бојане Радовић и Теодоре Ћалић (виола) које су извеле композицију “Мајка” (Ј. Хадзе), као и веома интересантна изведба “Калајџијског Кола” (М. тадића) у наступу талентованог професора гитаре Радоша Малиџана.

Закључни дио концерта, обиљежило је заједничко наступање свих учесника, поменутих пјевачких друштава, који су извели II Руковет С. Мокрањца, да би након тога још једном на бину изашла Марија Драшковић која је овога пута казивала стихове “Три Приче” – Добрице Ерића.

Сами епилог овог свечаног концерта без сумње представљале су фантастичне заједничке изведбе композиције : “Онамо ‘намо – у личној обради/верзији Михаила Лазаревића, те завршно васкршњег тропара – “Христос Воскресе” – Корнелија Станковића.

Публика је имала прилику да се на најбољи начин упозна са квалитетом и богатством и свјетовне и духовне музике, као и да учествује и подијели радост дружења и комуникације у свим фасетама што и јесте био коначни циљ у прослави освећења и обновљења овога Храма, овога града и ове земље, кроз радост, љубав, заједништво и традицију дубоких коријена.

Прије почетка концерта служена је свечана вечерња сужба коју је служило свештенство овога Храма, а сјутра, у недељу, са почетком од 8 часова почеће света Архијерејска Литургија, након тога богат културно-умјетнички програм, предавање епископа славонског Јована, као и пројекција филма „Тихи кутак Христов“ режисера Радосава – Раја Јеврића.

 

Борис Мусић