Света Петка прослављена у Петровграду и сабрала око крсног имена Србе и Русе

28. октобра 2017. - 8:25

Празник преподобне мати Параскеве српске, свечано је Литургијски прослављен у Петровграду, на њен спомен, у петак 27./14. октобра 2017. године.
Поводом празника служена је Литургија у храму Преподобног Серафима Вирицког на Гостинском двору у Петровграду.
Литургију су служили протојереј Владислав и јерођакон Владимир.
После причешћа вјерник освештан је и пререзан славски колач у част Преподобне мати Параскеве. Потом је све вјерне поздравио о. Владислав истакавши љубав и јединство два братска народа, руског и српског.
У име српског народа бесједио је јерођакон Владимир, који је између осталог заблагодарио старешини храма протојереју Артемију да службу служи са протојерејем Владиславом у овом храму. Он је говорио и о животу Преподобне Петке.
У наставку заједничарења браће и сестара Руса и Срба, у храмовној трпезарији, уприличена је трпеза љубави поводом крсне славе троје срба, који су се ове године задесили у Петровграду да прославе њен празник.
Преподобна мати Петка ове године у Петровграду сабрала је србе, јерођакона Владимира Палибрка, сабрата манастира Житомислић, професорицу руског језика и књижевности Георгину Станишић и Александра Вујовића, професора Цетињске богословије и уредника катихетско-образовног програма Радија Митрополије црногорско-приморске „Светигора“, да заједно са свих страна са браћом и сестрама русима и србима прославе своју славу.
У току трпезе љубави браћи и сестрама из Русије објаснило се о значају крсног имена код срба, а такође су отпјеване неколике пјесме из српског, као и руског духовно-традиционалног наслеђа

Литургијским сабрањем и освештавањем славког колача и трпезом љубави у част Преподобне Мати Параскеве, пројавило се јединство два братска народа, руског и српског и тиме показало да су сви око светитеља сабрани једно у Христу Господу.

Александар Вујовић