Света Тајна Јелеосвећења у Манастиру Прасквица

12. марта 2018. - 14:34

На празник Првог и другог обретење главе Светог Јована Крститеља (9.марта) служена је Света Тајна Јелеосвећења у Манастиру Прасквица.
Света Тајна која служи ради обољелих или оних који се налазе у било каквој немоћи и невољи, и својим молитвеним чином призивајући благодат Божију, окрепљује снажи и јача болесника и сваког вјерујућег човјека, окупила је велики број Паштровића који су дошли да принесу своје молитве и благодарења Господу.
У препуној цркви богослужењем је началствовао архијерејски намјесник будвански протојереј Борис Радовић уз саслужење најмесника Манастира Прасквица протосинђела Климента (Бољевића) и надлежног пароха паштровског протојереја Драгослава Ракића.
По завршетку Свете Тајне вјерницима се пригодном бесједом обратио отац Борис, објашњавајући поријекло, смисао и потребу ове Свете Тајне која се још од Апостолског времена баш у периоду Великог поста служи више пута, кријепећи хришћане и позивајући их на покајање и преиспитивање како бисмо се достојно здравим, чистим тијелом и душом у храмовима и кроз Свето Причешће могли сјединити са Господом и вјечни живот задобити што и јесте циљ ове Свете Тајне и живота хришћанског уопште.
На крају су вјерни могли узети по мало брашна и уља које се у самој Светој Тајни  освештавало и понијети својим домовима да би могли и у остатку поста и до следећег служења ове Свете Тајне или годишњем кругу умножавајући то, кријепити се и духовно снажити и непрекидно са Господом боравити.
протојереј Драгослав Ракић
парох паштровски